Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от

...
Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от
Коментари Харесай

Окончателно: Избираме как да гласуваме – с машина или с бюлетина

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Изборния кодекс и дефинитивно утвърдиха смесеното гласоподаване на избор и, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Със 124 гласа „ за “ и 89 „ срещу “ Народното събрание реши дефинитивно – в секциите с над 300 гласоподаватели ще има опция за гласоподаване и на машина, и с обичайна хартиена бюлетина , а всеки гласоподавател самичък ще избира по какъв начин да упражни правото си на избор. Според президента обаче ръчното преброяване на резултатите от машинното гласоподаване на процедура го обезсмисля, създавайки предпоставки за компрометиране на избор ния развой.

Според ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева комбинирането на техническите устройства за гласоподаване с хартиена бюлетина е по искане на гласоподавателите, тъй като доста от тях се смущават да гласоподават единствено на машина. Караянчева даже съобщи, че сходни апела са отправени до ГЕРБ и от симпатизанти на Българска социалистическа партия. „ Вразумете ги тези нашите, тъй като ние не желаеме машини. Това, което те ни оферират, нас ни тормози “, цитира ги Караянчева от парламентарната естрада.

Настояването на опозицията страната ни да премине напълно към машинен избор Караянчева дефинира като „ следващата мантра “, както и като „ опрощение за бъдещата им загуба на избор ите “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова насочи остри рецензии към ръководещите, че в самите промени в избор ното законодателство те залагат предпоставките за нарушавания в него, изкривявайки волята на суверена. „ Изборите в България се фалшифицират и манипулират “, безапелационна бе тя, хвърляйки виновността върху 10-годишното ръководство на ГЕРБ. Тя акцентира още, че актуалните текстове още веднъж се вършат „ в последния миг “, което дефинира като „ порочна процедура “, поради което страната ни получава постоянно рецензии от разнообразни интернационалните организации и институции.

Корнелия Нинова прикани всички партии за „ обединяване за почтени избор и “ и добави: „ От Българска социалистическа партия подаваме ръка “.

С актуалните промени Народното събрание отклони напълно към избор ната комисия отговорността за решението дали машините да бъдат наети или закупени, както и за тяхното предпазване и употреба.

„ Опитвате се изключите Министерски съвет от процеса. Правите всичко опция държавното управление да остане на страна. Търси се провинен за авансово плануван неуспех “, счита депутата от опозицията Крум Зарков, съгласно който президентското несъгласие е късмет законът да се преразгледа, грешките – да се проумеят.

Управляващите от ГЕРБ опазиха промени те. Депутатът Александър Иванов риторично попита опозицията дали президентът Румен Радев и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова са определени с машинно гласоподаване или с хартиени бюлетини, защитавайки концепцията за разбъркан избор.

„ Какво толкоз се напъвате с това машинно гласоподаване ? “, поддържа го сътрудника му Вежди Рашидов, давайки образец, че машинен избор има в страни като Индия и Венецуела. Той не одобри аргумента на опозицията, че протестиращите жители също упорстват за смяна в избор ния развой. „ Народът, който е на паветата. А оня народ, който е на работа. Не ви ли интересува този народ? Защо не ходите сред тях? “, попита Рашидов от трибуната.

Председателят на правната комисия Ана Александрова пък се базира на отчет на ЦИК от предишни избор и, съгласно който, в секциите с машини на предходните избор и едвам към 27% от гласоподавателите са предпочели да гласоподават на тях.

От Движение за права и свободи показаха поддръжка за ветото и предстоящо се оповестиха срещу промени те. „ Невалидните бюлетини не са функционалност от метода на гласоподаване. Те са функционалност от това, че всички заедно прегърнахте концепцията, че преференциите са нещо хубаво. Не са! Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния избор “, аргументира позицията на партията Йордан Цонев. Той даде образец с обичайно огромния % сбъркани протоколи от секционните изборни комисии и добави: „ За това искахме 100% машинно гласоподаване , с цел да няма интервенция при броенето в комисиите. С тази корекция вие унищожавате тази алтернатива. Ще се брои отново на ръка, ще имаме отново същите недостатъци “.

С актуалните промени депутатите дефинитивно взеха решение още да падне възбраната за осъществяване на националния референдуми по въпроси, които са от компетентността на Велико Народно заседание. В интерес на страната е хората да си кажат мнението, аргументираха вносителите от Вътрешна македонска революционна организация предлагането си. За образец такива могат да бъдат свързани с смяната или приемането на нова конституция, изменението на територията на България, както и смяна във формата на държавно устройство или държавно ръководство. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР