Депутатите от здравната комисия разгледаха проектобюджета на здравната каса за

...
Депутатите от здравната комисия разгледаха проектобюджета на здравната каса за
Коментари Харесай

Парите за здраве: Таксата за личния лекар остава без промяна

Депутатите от здравната комисия разгледаха проектобюджета на здравната каса за тази година. Парите за здраве са малко над 6 милиарда лв.. Не се планува смяна при таксата за обзор при персоналния доктор, а здравната вноска остава 8%.
Най-много пари се насочват към лечебните заведения – 2,7 милиарда лв.. Касата регистрира, че заплаща за Коронавирус лекуване приблизително 50-60 лв. на пациент.
От Лекарския съюз желаят да се понижат хоспитализациите, а с най-малко 25% да скочат цените на клиничните пътеки.

От опозицията обаче имат запаси към бюджета.

"Управленската стратегия на "Продължаваме смяната " въобще не е вплетена в бюджета в бранш "Здравеопазване ", което е доста необичайно ", разяснява проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.
След 40 години работа в незабавното в хирургията доктор Гайдев се тревожи, че няма кой да го наследи. Само 5% от лекарите са под 30 години.
"За страдание незабавната помощ носи единствено разход, не е добре платена. В ЦСМП има липсва на фрагменти, възрастовият състав в центровете е предпенсионен ", уточни доктор Максим Гайдев.

За фамилните лекари са планувани 95 милиона повече.

За медиците на първа линия, които лекуват Коронавирус заболели, са обезпечени 352 млн. лв.. А зъболекарите попитаха за какво са ощетени.

Възнагражденията от 1000 лв. ще се изплащат до 31 март и три месеца след края на изключителното състояние.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР