Депутатите от Правната парламентарна комисия ще се съберат във вторник,

...
Депутатите от Правната парламентарна комисия ще се съберат във вторник,
Коментари Харесай

Правна комисия гледа Изборния кодекс на второ четене

Депутатите от Правната парламентарна комисия ще се съберат във вторник, с цел да обсъдят измененията в Изборния кодекс. Измененията бяха признати на първо гласоподаване в зала. Заседанието на комисията ще започва в 13 ч.

Промените в Изборния кодекс се случват на фона на идния постоянен избор през март и при продължаващи антиправителствени митинги. Въпреки рекомендациите и на Венецианската комисия изборните правила да не се пипат най-малко 6 месеца преди избори, ръководещите желаят да впишат нови текстове по отношение на машинното гласоподаване.

Един от акцентите касае възлафането на пълномощия на Централната изборна комисия да организира състезанието за компютърната обработка на данните от гласуването.

Предвижда се нова глава в Кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико национално заседание. Изборите ще се създават по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

В дневния ред на Правната комисия са още разискване за първо гласоподаване на законопроект за одобрение на Споразумението за преустановяване на двустранните капиталови контракти сред страните - членки на Европейския съюз, № 002-02-14, импортиран от Министерски съвет на 03.09.2020 година

Предстои и първо гласоподаване на законопроект за одобрение на Споразумението за принос сред Република България и Европейската капиталова банка във връзка с Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 и Споразумението за гаранция при първо поискване сред първичните гаранти и присъединяващите се след това гаранти и Европейската капиталова банка, подписани от българска страна на 9 юли 2020 година в София и от страна на Европейската капиталова банка на 24 август 2020 година в Люксембург, № 002-02-16, импортиран от Министерски съвет на 11.09.2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР