Депутатите от Комисията по регионална политика и благоустройство в Народното

...
Депутатите от Комисията по регионална политика и благоустройство в Народното
Коментари Харесай

Депутатите ще мислят дали Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще е под шапката на мегаагенцията по вписванията

Депутатите от Комисията по районна политика и благоустройство в Народното събрание отложиха приемането на законопроекта за Държавната организация по вписванията за идната седмица . Със законопроекта се има за цел да се сътвори мегаагенция по вписванията.

Причината е, че заинтригуваните специалисти, геодезисти и картографи, които участваха на съвещанието на парламентарната комисия не стигнаха до единомислещо решение, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър би трябвало да мине под шапката на новата мегаагенция по вписванията.

Законопроектът, с който се основава тази нова мегаструктура в изпълнителната власт, е импортиран от народни представители от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Демократична България ". От " Продължаваме промяната " вносители, с изключение на Милен Матеев, са и Стою Стоев, и Петър Куленски. От Има Такъв Народ го е подписал Андрей Михайлов, от Българска социалистическа партия - Филип Попов, а от Демократична България - Атанас Славов.

Заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. доктор инж. Славейко Господинов съобщи, че ръководството на един подобен развой по основаване на мегаагенция по вписванията не е елементарна задача, а изисква опит, информация и знания. Геодезическото обучение било признато като контролирана специалност. Затова проф. Господинов се причислява към мнението на сътрудниците си, че би трябвало да се обмисли доста добре предлагането дали новата мегаагенция ще събере в едно Агенцията по вписванията и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Какво ви дава силата за нещо работещо, където няма проблем, да извършите проблем, запита депутатът от Движение за права и свободи Цветан Енчев ръководещото болшинство в комисията. Според него ще има бъдещи рецесии с измененията, които се оферират за основаването на мегаагенция по вписванията.

Отговорът на Българска социалистическа партия не закъсня. Борислав Гуцанов настоя да се отсрочи приемането на законопроекта за идната седмица и откакто се реши какво ще се прави с Агенцията по геодезия, картография и кадастър и дали ще премине в мегаагенцията, тогава да се гласоподава. Той е уверен, че законопроектът има положителни планове, само че не може да одобри обстоятелството, че всяка една организация има претекстове за Агенцията по геодезия, картография и кадастър . Народните представители удовлетвориха процедурното предложение на Гуцанов.

Председателят на районната комисия и народен представител от " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев съобщи, че сред двете четения ще се реши дали Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще мине в Държавната организация по вписванията.

Законопроектът за Държавната организация по вписвания (ДАВ) урежда основаването на Държавна организация по вписванията като орган към Министерски съвет, който избира неин ръководител. Той би трябвало да е правист с минимум 5 години стаж. Мандатът му ще е 5 години и ще има право на най-вече два. ДАВ следва да дава отговор за развиването на Търговски указател, БУЛСТАТ, Имотния указател, Централния указател на особените залози и на имуществените връзки на съпрузите, както и за гражданската регистрация, системата на ГРАО, както и други регистри и осведомителни системи.

С приемането на законопроекта Държавната организация по вписванията ще бъде обособена като независима конструкция . Със законопроекта се цели да се усъвършенства имиджа на държавната администрация. Промяната е само и единствено конструкция, като не се засягат пълномощията и структурите на реформираните звена.

Новата мегаагенция ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на районното развиване и благоустройството), Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (сега към МРРБ) и Централния указател на особените
залози (сега към МП).

Друга съществена разлика по отношение на импортираното преди месеци със закона за бюджета е, че не се оферират промени в статута на съдиите по вписванията. Както е известно, първичното предложение беше фигурата на съдията по вписванията да престане да съществува, а функционалностите му да се поемат от длъжностни лица по вписванията. Както съдиите по вписванията, по този начин и представители на правната просвета реагираха остро против сходна смяна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР