Депутатите от ГЕРБ не се явиха на консултациите, организирани от

...
Депутатите от ГЕРБ не се явиха на консултациите, организирани от
Коментари Харесай

ГЕРБ отказаха да се включат в дебата за промени в Изборния кодекс

Депутатите от ГЕРБ не се явиха на консултациите, проведени от Българска социалистическа партия в Народното събрание за промени в изборните закони. От 11 часа стартира срещата в зала " Запад " на Народното събрание. Социалистите са показани от водача на партията Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков и Георги Свиленски и секретарят на групата Филип Попов. В дебата се включиха Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, депутати от Вътрешна македонска революционна организация и от ВОЛЯ.
От Българска социалистическа партия упорстват за въвеждането на напълно машинно гласоподаване и за изчистването на избирителните спицъси от " мъртви души ". На локалните избори недействителните гласове бяха над 600 000. Това може да бъде избегнато посредством машинно гласоподаване.
От Движение за права и свободи също поддържат въвеждането на машинно гласоподаване. Още при предходните промени в Избирателния кодекс те упорстваха най-малко за машинно преброяване на бюлетините.
Преди срещата депутатът от левицата Филип Попов разяснява, че се надява останалите политически сили в Народното събрание да проявят отговорност и да се включат в дебатите.
От ГЕРБ намекнаха, че ще отворят Изборния кодекс за промени след локалния избор. Не обясниха обаче за какво не се включват в консултациите, инициирани от социалистите.
Припомняме, че президентът Румен Радев също разгласи желанието си да свика заседание с органите на Министерство на вътрешните работи, ЦИК и партиите, с цел да се обсъдят вероятните ограничения против опорочаването на изборния развой.
Филип Попов изреди някои от постоянно срещаните " неточности " при отчитане на резултатите. По думите му, макар че от ЦИК дават ясни инструкции коя бюлетина е действителна, някои секционни комисии взимат неуместни решения - като определянето на удебелен знак " Х " за нереален глас. Филип Попов сподели още, че Българска социалистическа партия постоянно прави образования на своите членове на секционните изборни комисии, такива са правени и от ЦИК. За него всичко това е разследване на измененията в Изборния кодекс, когато от ръководещото болшинство от ГЕРБ са приели решенията на секционните комисии да се одобряват с нормално болшинство.
Има и доста други хрумвания, които биха довели до един по-добър избирателен развой, само че се колебая те да бъдат осъществени с това болшинство в Народното събрание. Всички хрумвания, които ние дадохме, не бяха възприети, макар всички данни и обстоятелства, показващи, че законодателството би трябвало да се промени. Действията на ръководещите са алогични и резултатите ги виждаме след изборите, добави Попов.
Народният представител се надява инциираната от Българска социалистическа партия среща на парламентрарните групи да е продуктивна, тъй като хората се отхвърлят да гласоподават. Хората не намират смисъл да гласоподават, тъй като виждат, че процесът е изопачен. Това би трябвало да е знак за ръководещите, че тази смяна би трябвало да се направи. Тя е нужна, приключи Филип Попов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР