Депутатите от Демократична България в икономическата комисия в парламента оттеглиха

...
Депутатите от Демократична България в икономическата комисия в парламента оттеглиха
Коментари Харесай

ДБ оттегли текстовете за отнемане на концесията на пристанище "Росенец"

Депутатите от " Демократична България " в икономическата комисия в Народното събрание отдръпнаха законовите оферти за лишаване на концесията на " Лукойл Нефтохим " върху пристанище " Росенец ". Текстовете бяха вкарани в заключителните разпореждания на Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и нефтопродукти, който бе утвърден на второ четене в комисията през днешния ден. С него се вкарва опцията страната да наложи контрол върху " Лукойл Нефтохим ", в случай че компанията наруши европейското ембарго за експорт на артикули, създадени от съветски нефт.

Мартин Димитров, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от Демократична България внесоха сред първо и второ четене на законопроекта корекция и в Закона за концесиите, съгласно която не може да се възлагат концесии на обекти от сериозната инфраструктура, свързани с петрол и нефтопродукти, в случай че за тях има европейски наказания. Случаят визира пристанище " Росенец ", което е отдадено на концесия до 2046 година на " Лукойл Нефтохим ".

Представителите на финансовото министерство обаче предизвестиха, че по този начин написан, текстът ще засегне и още една рафинерия - тази на " Инса ойл ", която работи с нефтопродукти, внесени от Русия през пристанище Варна и пристанище Бургас. " Освен това европейският правилник за санкициите по отношение на Русия не изисква лишаване на концесии. В мощ е и дерогарция за вноса на петрол и нефтопродукти ", уточни Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.

След оповестена 10 минутна отмора за разискване на проблема, депутатите от Демократична България си отдръпнаха предлагането за лишаване на концесията на " Лукойл Нефтохим ". Отнемането на концесията на пристанище " Росенец " се оказа, че мъчно може да се регламентира, без да се загатват компании и съответни обекти. " Оттегляме предложенията си, само че не се отхвърляме от концепцията. Сега по-важно е да се фокусираме върху наредбите за особения търговски представител на страната, който може да влезе в ръководството на рафинерията ", съобщи Мартин Димитров.

Особеният търговски представител ще може краткотрайно - не повече от 12 месеца, да ръководи компанията, в случай че дъргжавата реши, че има нарушавания на европейските наказания, свързани с нефта и нефтопродуктите. Той ще се назначава от министъра на стопанската система и съвещателен съвет.

Спор в икономическата комисия провокира дефицията за сериозна инфраструктура, в която страната може да наложи краткотраен контрол. Отново от МФ опонираха, че в законопроекта се смесват понятия от два разнообразни закона за това какво е сериозна инфраструктура и какво е стратегически обект със значение за националната сигурност.

" Така както оферирате, всички данъчни хранилища за горива и бензиностанции ще попаднат под обсега на закона с опция за държавен контрол в ръководството ", предизвести Людмила Петкова. От Българската петролна и газова асоциация предизвестиха, че не трябва да се позволява търговците на горива да попадат в тази обстановка, тъй като " другояче ще настъпи заплашителен безпорядък ".

В последна сметка депутатите гласоподаваха по предложение на МФ законът да се ползва единствено за " стратегически обекти от национално значение в енергетиката, които са част от сериозната инфраструктура ". С това определение се подсигурило, че законът ще засегне само бургаската рафинерия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР