Депутатите от 44-ия парламент, чийто мандат официално изтича през пролетта

...
Депутатите от 44-ия парламент, чийто мандат официално изтича през пролетта
Коментари Харесай

Ремонтът на новата зала на парламента: тежко забавяне и сериозно оскъпяване


Депутатите от 44-ия парламент, чийто мандат публично изтича напролет на 2021 година, ще заседават най-вече шест месеца в новата зала в постройката на някогашния партиен дом, която трябваше да бъде подготвена за българското европредседателство през 2018 година Причината - макар че съгласно чиновници на Народното събрание залата е изцяло подготвена, следва ремонт на електрическите и климатичните съоръжения. Тази активност ще оскъпи ремонта, който до в този момент коства сред 20 и 25 млн. лева, с планирано още 22.6 млн. лева

Въпреки желанието да се работи в новата зала от началото на 2020 година, това евентуално ще стане през есента, защото е нужна замяна на електрическите съоръжения, разясниха от ГЕРБ пред "Дневник ". Други депутати считат, че в случай че има ново закъснение, залата ще се употребява чак през новия мандат - на 45-ия парламент.

Според изискванията в публичната поръчка за ремонт на инсталациите, която още не е завършила, обаче срокът за осъществяването й е до 750 дни, т.е. чака се закъснение от две години.

Ремонтът

Идеята за пренасяне на пленарната зала на Народното събрание в някогашния партиен дом, където заседават комисиите и има кабинети е от времето, когато негов ръководител бе акад. Благовест Сендов (1995 - 1997 г.). За преустройството пари отпусна вторият кабинет на Бойко Борисов, като упованията тогава бяха цената на ремонта да бъде към 25 млн. лева Желанието на ръководещите бе залата да се употребява за българското европредседателство, само че защото то бе изтеглено с шест месеца поради Брекзит, от Народното събрание се надяваха депутатите да се реалокират там от есента на 2018 година

Изпълнител на първия ремонт - преустройството на зала "Света София " е обединяване "НС ГРУП " ДЗЗД. Цената на строителство по контракт е 18.4 млн. лева без Данък добавена стойност, а при осъществяването имаше едно закъснение поради непредвидената трудност по разглобяване на остарелия покрив, спомагателните решения за стъкления купол, който бе инсталиран, както и ремонтът на бул. "Дондуков ", който затруднил достъпа.

Ремонтът на инсталациите се забави и оскъпи сензитивно. Първата социална поръчка бе провалена, а втората, чието възлагане тече сега, се оскъпи с над 5 млн. лева за към 5 месеца. Индикативната стойност се увеличи от 17.5 на 22.6 млн. лева Срокът за осъществяване също де повишен до 750 дни.

Залата

Новата пленарна зала е под стъклен купол. Неговата повърхност е към 500 кв. метра, а стъклопакетът - с два или три плекса, UV отбрана, филми за звукоизолация и звучност. Местата за депутати са 270, само че има опция и за спомагателни. Креслата са сини като в Европейския парламент.

Народните представители ще разполагат с повече място за работа на банките (около 98 см), с цел да може да употребяват преносими компютри или таблети. Под банките, които ще са от масив с натурален дъбов фурнир, има система от информационни кабели - за зарядно, за пулт за гласоподаване и за спорен пулт. планува се те да могат да се изричат от място. Банките са ситуирани на 12 амфитеатрални реда, денивелацията сред които е 1.7 метра. Мокетът е тъмносин, а по стените има мрамор и обшивки от мрачен дъб. Запазени са остарели детайли от залата.

Ръководството на Народното събрание ще стои на президиум, където има седем места. До него има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна черква. Отстрани зад стъклени тераси има места за офисицални посетители.

За медиите, които отразяват работата на Народното събрание, има планувани места в обособена зала.

Официалният вход ще бъде откъм Ларгото, само че има още два входа. Във вътрешния двор към този момент е построена нова сграда, в която са фоайетата и асансьорите.

След преместването се чака сегашната постройка да се употребява за публични събития.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР