Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата

...
Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата
Коментари Харесай

Нова мярка! Пускат ваучери за гориво и транспорт, ето за ког...

Депутатите утвърдиха дефинитивно нова мярка против високите цени на горивата и превоза. Оттук нататък ще можем да получаваме ваучери. А дали ще се употребяват за гориво, или транспортни документи - всеки ще взема решение самичък. Право на такива ваучери ще имат хората с приход под  максималния осигурителния предел за страната - сега той е 3400 лв..

Законопроектът, импортиран от ГЕРБ-СДС, мина дефинитивно на второ четене със 153 гласа “за ” и нито един “против ”.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или превоз, на стойност 1000 лв.. Те ще бъдат връчвани годишно.  Тепърва ще се дефинират критериите, по които ще се получават ваучерите. 

След обявяване на закона, Министерският съвет ще има 1 месец да създаде разпоредба за изискванията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на сдруженията, които преработват недопечен петрол от съветски генезис от България. Те би трябвало да вършат вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Те ще се в размер на 70% от разликата сред цената на Бренда и на оралския петрол. 

Ако семействата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат употребявани и за различен тип превоз - градски и междуградски. 

“Прие се преработвателите на недопечен петрол от съветски генезис в България да вършат вноска в размер на 70% от разликата сред цената на Бренда и на оралския петрол във Фонда за енергийна сигурност. Говорим съвсем година, че оралският петрол, който употребяваме, е доста на ниска цена, само че ние плащаме скъпо на бензиностанциите. Сега споделяме, че от тази разлика страната ще взема 70% преди облагане даже. Това ще генерира доходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на към 2 милиарда лв.. Идеята е средствата да се таргетират. Народните представители с високи заплати да не могат да се възползват. Идеята е хората с хиляди левове заплати да нямат право да получават такива обезщетения. Най-вероятният аршин ще бъде хората над оптималния застрахователен приход на член от фамилията, който в този момент е 3400 лева, да не бъдат обект на подкрепяне по тази стратегия. За всички останали ще има подкрепяне, което, в случай че разделим тази голяма сума на броя на водачите, се получава, че всеки един водач ще получи към 1000 лв. годишно ”, сподели депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР