Депутатите няма да намаляват заплатите си. Това решиха те на

...
Депутатите няма да намаляват заплатите си. Това решиха те на
Коментари Харесай

И в този парламент депутатите ще взимат големи заплати

Депутатите няма да понижават заплатите си. Това взеха решение те на съвещание на Временната комисия за правене на правилника на Народно събрание.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " предложиха месечната заплата на народните представители да стане 1 570 лева Всички присъстващи народни представители гласоподаваха с " въздържал се ".

Според депутатите би трябвало да има по-широк спор по тематиката.

" Аз не знам дали госпожа Манолова изобщо има визия по какъв начин се дефинират заплатите в държавната администрация. Заплатата от 1500 лева би трябвало да си даваме сметка, че ще рефлектира до заплатата на елементарния специалист във всяка една администрация ", сподели Ива Митева, ръководител на Народното събрание.

На съвещанието беше решено и 2/3 от заплатите на депутатите да се превеждат по банков път.

Без " за " и " срещу " и с 13 гласа въздържали се краткотрайната комисия за разработване на план на устав на 46-ото Народно заседание отхвърли предлагането за понижаване на заплатата на народните представители.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " предлагаха народните представители да получават главно месечно заплащане, равно на една средномесечна заплата в публичния бранш, а не на три средномесечни заплати, както е сега.

Председателят на Народното събрание Ива Митева разяснява, че схваща желанието на Мая Манолова за понижаване на възнагражденията на депутатите, само че обърна внимание по какъв начин се дефинират заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лв. на депутат ще рефлектира до заплатата на елементарния специалист във всяка една администрация, тъй като с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, означи тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, счита Митева.

Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! " разяснява, че всеки може да подарява заплатата си за добра идея, тъй че постоянно има добър излаз от тази обстановка.

Надежда Йорданова от " Демократична България " уточни, че част от аргументите за този спор е предисторията в 45-ото Народно заседание, където се пробвали да внесат изясненост в един текст и водачът на ГЕРБ показал погрешна интерпретация, само че вместо да се извини, " вкарал този звук в тази полемика ".

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори, че не е отговорен водачът на ГЕРБ за това, че е имало бъркотия в предходното Народно заседание.

Крум Зарков разяснява, че първото, което би трябвало да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването ѝ на всеки три месеца.

Запазва се наредбата, съгласно която главното месечно заплащане на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна опцията депутатите да получават спомагателни хонорари при осъществяване на предпочитани за страната задания в размер до 25 на 100 от главното месечно заплащане.

Народното събрание ще поема спомагателни разноски на депутатите в размер на две трети от главното им месечно заплащане. Тези средства могат да се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им региони. Предвижда се сумите към този момент да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според плана на устав един депутат има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в Народното събрание ще се води обществен указател на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева сподели, че ще разгласи всички цивилен контракти, подписани в 44-ото Народно заседание, и ще упорства това да създадат и ведомствата. Нека да е ясно защо се подписват цивилен контракти и се харчат парите на данъкоплатците, разяснява тя.

Отхвърлено беше предлагането на ръководителя на Народното събрание да се постанова неодобрение на депутатите, които водят телефонни диалози в пленарната зала. Тя сподели, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, с цел да могат да наблюдават по-лесно законите.

Ива Митева сподели, че ще предприеме дейности във връзка с използването на колите на Народното събрание и ще отстрани диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се употребяват, ще се употребяват единствено тогава, когато е належащо за работата на Народното събрание, добави тя.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР