Депутатите на Кирил Петков отказаха среща с президентаОт парламентарната група

...
Депутатите на Кирил Петков отказаха среща с президентаОт парламентарната група
Коментари Харесай

ПП няма да успеят за консултациите с президента днес

Депутатите на Кирил Петков отхвърлиха среща с президента

От парламентарната група на "Продължаваме смяната " потвърдиха, че техни представители няма да съумеят да вземат участие в плануваните за 13:00 часа през днешния ден съвещания от президента с представители на групировката, съобщи БНР.

Причината е, че сега има съвещание на бюджетната комисия.

Държавният глава стартира през днешния ден срещи с парламентарните партии преди да бъде връчен първи мандат за сформиране на държавно управление в този парламент. Втората среща на президента през днешния ден е ориентирана в 14,15 и с представителите на ГЕРБ-СДС.

По-рано през днешния ден министър председателят Кирил Петков подава в Народното събрание оставката на ръководеното от него държавно управление, откакто през предходната седмица бе гласуван избор на съмнение, заяви БГНЕС.

От деловодството на Народното събрание оповестиха, че оставката е била донесена по пощальон. По-рано сутринта Петков влезе в постройката на Министерски съвет без да даде коментар пред чакащите го кореспонденти.

Подаването на оставка дава начало на няколко процедурни стъпки. Президентът Румен Радев ще стартира още през днешния ден съвещания с парламентарните групи преди да връчи мандат за сформиране на ново държавно управление. След това Народното събрание има право да гласоподава три опита за образуване на кабинет. Днес ще се проведат поредно диалози с "Продължаваме смяната " (от 13:00 ч.), ГЕРБ-СДС (от 14:15 ч.), с Движение за права и свободи (от 15:30 ч.) и с "БСП за България " (от 16:45 ч.). За на следващия ден са оставени консултациите с "Има подобен народ " (9:00 ч.), "Демократична България " (10:15 ч.) и "Възраждане " (11:30 ч.).

Държавният глава ще връчи първия изследователски мандат на "Продължаваме смяната " като най-голяма парламентарна група. Намерението е Петков още веднъж да бъде номиниран като министър-председател и да му се даде опция да разгласи нов кабинет. Ако той не бъде утвърден от Народното събрание, то Румен Радев ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, откъдето оповестиха, че незабавно ще го върнат.

След това президентът ще избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Ако и третият опит за сформиране на държавно управление се окаже несполучлив, Радев ще би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи длъжностен кабинет и да насрочи нови избори.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР