Най-проблематичният маастрихтски критерий, който блокира влизането на България в еврозоната

...
Най-проблематичният маастрихтски критерий, който блокира влизането на България в еврозоната
Коментари Харесай

С инфлация над 2.5% шансът на България за Еврозоната е нисък

Най-проблематичният маастрихтски аршин, който блокира влизането на България в еврозоната е ценовата непоклатимост или другояче казано инфлацията измерен съгласно Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ).

Данните на Евростат, които са единствените меродавни при изчислението на инфлационния аршин, демонстрират, че няколко месеца поред страната ни има сериозен прогрес в понижаване на годишната инфлация по ХИПЦ. През декември 2023-а тя е била 5%, месец по-късно - 3.9%, в края на февруари 2024-а - 3.5%, а през март 2024-а - 3.1% годишно.

От посочените равнища се вижда, че страната ни има забележими триумфи в напъните за реализиране на ценова непоклатимост. Усещането на популацията за повишаването на живота в тази ситуация няма значение за оценката дали изпълняваме този маастрихтски аршин, или не.
 Димитър Радев: По-вероятно е да приемем еврото по-късно през 2025 година
Димитър Радев: По-вероятно е да приемем еврото по-късно през 2025 година

Бюджетът не е антиинфлационен, предизвести гуверньорът на Българска народна банка

Значение имат единствено числата от безпристрастната статистика на Евростат. А те демонстрират, че без значение от спадащите равнища на инфлация у нас, България към момента е надалеч от постигането на маастрихтския аршин за ценова непоклатимост. Причината е в метода по който той се пресмята.
 Снимка 554111
Източник:

Според контракта за основаване на Европейски Съюз равнището за ценова непоклатимост, което една държава-кандидат за Еврозоната не би трябвало да надвишава, се образува като приблизително аритметично от нивата на трите страни с най-ниска инфлация от Европейски Съюз и към тях се прибавят 1.5 процентни пункта.

За декември 2023-а това приблизително аритметично равнище е 0.47%, за януари 2024-а - 0.97%, за февруари 0.67%, а за март 2024-а - 0.6% годишно. В резултат на това равнищата, които годишната инфлация в България не трябва да надвишава са били 1.97% за декември 2023-а, 2.47% за януари 2024-а, 2.17% за февруари и 2.1% за март.

Сравнението на действителната с допустимата инфлация демонстрират, че отрицателната за страната ни разлика, въпреки и да се свива, към момента е забележителна.

Ясно е че, с цел да имаме действителен късмет да покрием маастихтският аршин през тази година е належащо да се положат старания годишната инфлация у нас по ХИПЦ да слезе под 2.5% годишно и да бъде натискана за постепенно, само че несъмнено постигане на равнище от 2% годишно.

Това обаче може да стане единствено при изискване на стесняване на бюджетните разноски и на прекъсване на всевъзможни спомагателни заплащания от хазната в посока на краткотрайни или непрекъснати увеличавания на приходите.
 Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?
Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Готов е планът на Закон за въвеждане на еврото в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР