Депутатите кръстосаха позиции в големия дебат по проекта за промени

...
Депутатите кръстосаха позиции в големия дебат по проекта за промени
Коментари Харесай

Депутатите кръстосват шпаги за промени в Конституцията, спорят нужно ли е ВНС

Депутатите кръстосаха позиции в огромния спор по плана за промени в Конституцията, който през днешния ден отвориха на първо четене в пленарна зала. Обсъждането потегли с изявление на соцлидера Корнелия Нинова, която съобщи, че днешният ден е казус, тъй като стартират промени откакто са се чули над 50 негативни мнения. Докладът на Комисията по конституционни въпроси отразява главата на правосъдната промяна, а самите промени в Конституцията съставляват отвод от народен суверенитет.

Нинова прикани най-малко един от вносителите да каже, че националният празник 3 март няма да се пипа от Конституцията. Лидерът на Българска социалистическа партия разкритикува и " огромната кошница " за ограничение на пълномощията на служебното държавно управление, само че в този момент основателите били с празни ръце - защото се предлага служебният министър председател да се избира сред шефовете на Българска народна банка, Сметната палата или Конституционният съд. Дори и подобен министър-председател ще има пълномощия да купи нови осем F-16, да уволни 7 000 административни държавни чиновници. Това не е решение, съгласно Българска социалистическа партия, а като такова Нинова уточни правенето на Закон за служебния кабинет, който да дефинира пълномощията на един кабинет.

Тя се базира и на това, че 2/3 от експертите и хората, които ще засегне промяната, декларират, че тази промяна не е работа на Обикновено национално заседание, а се изисква Велико Народно заседание. С какви искания тръгвате да вършиме промени в Конституцията, заявявайки че задачите правова страна и обективен развой, откакто тръгвате с нарушение на Конституцията, запита Нинова. " Кого лъжете, на какво си играете - конституционна промяна на думи, само че безспорна юридическа неначетеност ", оцени тя.

Нинова посочи, че " пералнята " за конституционна промяна към този момент е работила няколко месеца, като е заключила кюлчетата и еврата на Бойко Борисов в шкафчето, а и към този момент няма проблем с двойното поданство на някогашния министър председател и сегашен съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков. В предложенията в Конституцията се прави опит да се овладее правосъдната система, съгласно Нинова.

Тя запита депутатите за какво се гаврят с Конституцията? Това е юридическа неначетеност и политическа мизерия, която води до разграждането на държавността, сподели Нинова. Българска социалистическа партия няма да поддържа измененията в Конституцията.

Съпредседателят на ПП/ДБ военачалник Атанас Атанасов отговори на Нинова. Проектът за промени в Конституцията е рамка и след това на идващото четене да се разиска кое ще бъде признато от болшинството в Народното събрание, изясни той.

Никола Минчев, зам.-председател на 49-то Народно заседание, също репликира Нинова. Според него соцлидерът неверно е схванала какво се предлага като промени в Основния закон. Акцентите са ориентирани наопаки - първо са измененията, ориентирани в правосъдната власт, а по-късно за самостоятелност и отчетност на прокуратурата.

Гроздан Караджов от " ИТН " показа, че е разчувствуван от дебата за промени в Конституцията. Той подсети, че в 43-то Народно заседание си е подал оставката като ръководител на Комисията по превоз поради разпарчетостването на правосъдната система от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той се надява, че депутатите няма да станат очевидци на следващото отмятане, а ще създадат стъпка към дълбока промяна в правосъдната система. Предлаганите промени в Конституцията въобще не са за Обикновено Народно заседание, а за Велико Народно заседание, счита обаче той. Освен това някои промени са и противоконституционни.

" Прави се ремонт на ремонта и след това още веднъж ще вършим ремонт на ремонта на Конституцията - толкоз особено за некоалицията ", сподели още депутатът от Има Такъв Народ. Според него хората още веднъж щели да се оплакват от липса на правдивост, каузи на трупчета и изпиране на политици. Промените в Конституцията не вземат решение проблемите на българските жители. Целта е да се регистрира активност преди локалните избори и да се оправдае съществуването на сглобката, добави още Караджов. Има Такъв Народ няма да бъдат оправдание за сходна абдикация от проблемите на хората.

Независимият народен представител и някогашен съпартиец на ПП/ДБ Радостин Василев също разяснява измененията в Конституцията. Предложенията в Основния закон наподобяват всички терминологии за интимната връзка. Промените в Конституцията са безспорен срам и безпорядък, разяснява Василев, който не е видял по-ужасяващи мнения в плана. Всички мнения са унищожителни, половината промени в Конституцията са от компетенциите на Велико Народното събрание, а другата половина - противоконституционни, сподели още Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР