Депутатите гласуваха състава на 25-те постоянни комисии в Народното събрание

...
Депутатите гласуваха състава на 25-те постоянни комисии в Народното събрание
Коментари Харесай

Парламентът избра състава на постоянните комисии без тяхното ръководство

Депутатите гласоподаваха състава на 25-те непрекъснати комисии в Народното събрание без тяхното управление.

Първите съвещания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък, разгласи шефът на Народно събрание Росен Желязков. Дневният ред включва приемането на вътрешни правила и точка " Разни ", а Желязков посочи, че комисиите могат да променят дневния ред. Той посочи и по какъв начин ще се управляват комисиите - по избрани критерии в низходящ ред. А те са: член на комисия, който в 48-ото Народно събрание е бил неин ръководител. Ако в този момент той или тя не е член на същата комисия, или не е депутат, позицията ще е за народен представител от същата ПГ.

Заради отпадането на " Български напредък " от Народното събрание, Има Такъв Народ ще получават правото да управляват комисията по противопоставяне на корупцията.

Казусът с прехвърлянето на шефското място за различен член от парламентарната група засяга  ПП-ДБ -  Антон Тонев не е народен представител от Политическа партия в този парламент. Негов заместител в здравната комисия предходната година обаче бе Александър Симидчиев от Демократична България, който още веднъж е народен представител.

Спорната правна комисия, за която Политическа партия желаеха ротационен принцип и гласяха за нея Стою Стоев, по новия проект трябваше да е за Радомир Чолаков от ГЕРБ, само че той към този момент съобщи, че не желае да я управлява.

Предвиденият за през днешния ден парламентарен надзор се отсрочва за сряда, взеха решение депутатите. Предложението беше направено от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. 

Заседанията на парламентарните комисии в сряда ще стартират 30 минути след привършване на дневния ред. 

Според признато през днешния ден допълнение на Правилника за организацията и активността на 49-ото Народно заседание,  когато няма определено управление на парламентарната комисия, съвещанието ѝ да се води от избран от ръководителя на Народното събрание неин член.

Те включиха две нови точки в дневния си ред – избор на непрекъснати комисии и план на решение за допълнение на Правилника за организацията и активността на Народното събрание, а до стигането на избора на комисии имаше кавги и обиди от страна на част от народните представители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР