Депутатите гласуваха окончателно предложените от ДПС промени в Закона за

...
Депутатите гласуваха окончателно предложените от ДПС промени в Закона за
Коментари Харесай

Промените на ДПС в медийния закон минаха и на второ четене


Депутатите гласоподаваха дефинитивно препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други издания, целящи изсветляване на медийната среда в страната, съобщи БГНЕС. Вносители на измененията са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, а те плануват въвеждане на наложително откриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния автентичен притежател, както и за методите им на финансиране.

Вносителите се надяват с тези ограничения да доведат до бистрота на медийния пазар, както до осведоменост на обществото по отношение на публицистичната политика на медиите. Законопроектът планува още условие за наложително откриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи или продаващи печатни зидания и на броя на употребяваните от тях крайни точки на продажба. Министерство на културата ще има задължението да упражнява надзор и да постанова наказания за несъблюдение на закона, във връзка с декларирането на собствеността.

Промените в закона бяха остро разкритикувани от „ Българска социалистическа партия за България “. „ За първи път пиар акция се прави през законодателството “, счита националният представител Антон Кутев. Според него приемането на сходно законодателство по-скоро цели „ да изсветли един притежател на медии, който желае да потвърди, че той не е монополист “. „ Всеки естествен прочит на тази работа демонстрира, че той не е монополист и това е ясно. Не виждам за какво този медиен трик би трябвало да минава през законодателство “, аргументира се Кутев. Той бе безапелационен, че по този начин дефинираните нови текстове „ са във вярната посока “, само че „ в този си тип няма да проработят “. „ Логиката по какъв начин медиите зависят от властта и с тези текстове продължава да бъде неразбираема “, счита депутатът.

„ Законопроектът не е пиар акция на едно лице, а е пиар акция на България и на медийната среда в страната. Не може да се вършат ранглисти, които изрично не дават отговор на свободата на словото в България “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който е един от вносителите. Той засяга отчета на неправителствената организация „ Репортери без граници “, който отрежда едно от ниските места на страната по медийна независимост. „ Мястото, което е обещано на страната ни, аз настоявам, че не дава отговор. Но освен аз, а и доста публицисти и редактори го потвърдиха “, счита Йордан Цонев. Той благодари на всички депутати, които поддържат измененията в закона и ги увери, че той е крачка към изсветляването на медийната среда в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР