Депутатите гласуваха на второ четене промените в Кодекса на труда,

...
Депутатите гласуваха на второ четене промените в Кодекса на труда,
Коментари Харесай

БСП: Извънредният труд няма да става доброволно, а доброзорно


Депутатите гласоподаваха на второ четене измененията в Кодекса на труда, с които часовете ексклузивен труд се усилват от 150 на 300 часа. От Българска социалистическа партия възразиха изрично и оповестиха, че макар че това ще става през Колективен трудов контракт, надали ще е със единодушието на служащия.

Извънредният труд няма да става непринудено, а доброзорно, съобщи по време на дебатите Георги Свиленски от левицата.

Вече почва да излиза наяве каква е задачата на този законопроект. Защо 300 часа? Защо не са 200. Казвате служащите желаят. Досега не съм чул един служащ да е излязъл и да е подкрепил това предложение. Казвате ще става непринудено. Как ще става непринудено, като те не го желаят? Ще стане доброзорно, обърна се към болшинството Свиленски.

Ние сме тук представители на тези хора, на служащите. Ние сме длъжни да пазиме техните права, както вие защитавате евентуално други права, добави още социалистът.

Тези 300 часа ще бъдат употребявани единствено при избрани условия и те ще бъдат категорично записани “, отбрани измененията ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дългите диспути. За образец тя даде някои форсмажорни условия в региона на производството, като повреждане на машина или различен проблем, който прекъсва индустриалния развой, изискващ по-късно наваксване. Според нея предлагането даже пази правата на служащите, тъй като самите те имат интерес, при изключителни условия, предприятията им да работят, с цел да създават продукция и изплащат заплати.

„ Ограничената дълготрайност на работното време е едно от главните достижения в региона на трудовото право “, възпротиви се опозицията от Българска социалистическа партия, която се разгласи твърди срещу новите текстове. „ С това нарастване на часовете не оказваме помощ на никого. Извънредният труд не значи по-големи заплати “, безапелационна бе Надя Клисурска от левицата, съгласно която опцията за двойно натоварване на служащите на процедура е лишаване на трудови права.

„ Запомнете тази дата! Това е датата, в която българските служащи се трансформират в плебеи. Не натискайте бутона, не подкрепяйте това предложение “, прикани тя сътрудниците си в пленарната зала преди гласуването.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР