Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията,

...
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията,
Коментари Харесай

На първо четене: Държавата опрощава дълговете на вероизповеданията

Депутатите гласоподаваха на първо четене измененията в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават към 8,2 млн. лв. неплатени обществени отговорности до 31 декември 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а в претекстовете си те пишат, че финансовата прошка е в осъществяване на задачите на финансирането посредством целева дотация за настоящи разноски. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не визира религиозни права и не ощетява никое изповедание.

От Българската православна черква оповестиха, че нямат отговорности към страна, а към този момент стана ясно, че най-големи отговорности имат от Главното мюфтийство. Тази сума е насъбрана главно от неизплатени осигурителни вноски.

Срещу законопроекта възразиха остро от „ Обединени патриоти “. „ Предлагам да променим името на закона и да го назовем „ Закон за вероизповеданията в интерес на Главното мюфтийство “. Това ще една добра илюстрация на това, което се прави в залата “, съобщи Искрен Веселинов. Той разгласи, че всички депутати от патриотите са срещу законопроекта.

В дебата думата взе и водачът на НФСБ Валери Симеонов, съгласно който Народното събрание е рекетиран от една парламентарна група, визирайки Движение за права и свободи. „ За следващ път Народното събрание би трябвало да бъде сложено на колене. България би трябвало да бъде сложена на колене, в прорез със законите “, счита Симеонов. „ Въпросните 8 млн. лева са изцяло във опциите на Движение за права и свободи и на кръговете от компании – да си ги платят “, сподели още Симеонов. Той прикани съдружния си сътрудник ГЕРБ да не се хваща на „ тази въдица “ и да не приема законопроекта, който съгласно него цели само да покаже на Народното събрание, че „ Движение за права и свободи командва парада “ и „ без Движение за права и свободи нищо не става “.

Промените отбрани ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е техен съвносител. „ Нека не разделяме България на мюсюлмани и християни или на друга вяра. Това няма да докара до нищо положително и единствено може да ни отдалечи от това, което са завещали нашите предци. В момента България е скъпа със своето разнообразие от разнообразни вероизповедания. България е скъпа с това, че съумя да резервира етническият мир и всеки един, който взе участие в политическия живот на страната е съдействал за това “, счита Цветанов. Той прикани депутатите към отговорност по тази тематика и напомни, че решението за финансиране на вероизповеданията е взето на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

„ Нека не се заиграваме с етническия мир, тъй като крайни изявления по тази тематика могат да доведат до опълчване, което ни, като държава-членка на Европейски Съюз, не би трябвало да позволяваме “, добави още Цветанов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР