Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет

...
Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Държавният бюджет 2023 г. влиза за обсъждане в парламента

Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 година, планува проектопрограмата за тази седмица на Народното събрание.

Министерството на финансите (МФ) приготви законопроект за държавния бюджет на България за 2023 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2023-2025 година, която съставлява претекстовете към законопроекта, заяви през юни министерството на страницата си, където са оповестени документите.

Бюджет 2023 е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извършва един от главните си цели да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, при допускания да не се усилват налозите и да не се лимитират обществените заплащания, се показва в документите.

Макроикономическата прогноза на МФ планува през 2023 година напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8 на 100 и постигане на размер от 184,5 милиарда лева През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3 на 100, а през 2025 година се чака да бъде 3,2 на 100.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6 на 100, като средногодишната да бъде 8,7 на 100, което да се дължи на доста понижение на приносите на групите " храни " и " енергийни артикули ", за чиито цени се предвижда лек спад в края на годината. За 2024 година прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината доближи 3,2 на 100, при средногодишен ритъм 3,8 на 100. През 2025 година средногодишната инфлация ще продължи да се забавя - до 2,8 %. Цените на енергийните артикули ще бележат спад до края на прогнозния небосвод.

В проектопрограмата на Народното събрание е и план на решение по отношение на процесуалното посланичество на българската страна по интернационалните арбитражни каузи, както и второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности. Очаква се депутатите да обсъдят на второ четене промени в Закона за чужденците в България и в Закона за поощряване на заетостта.

Като точка първа за четвъртък е очакван избор на управления и промени в непрекъснати комисии на Народното събрание. В проектопрограмата е план на решение за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предлагането на претендент за подуправител – началник на ръководство „ Банково “ и на претендент за подуправител – началник на ръководство „ Емисионно “ на Българската национална банка, показване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание; както и план на решение за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата, показване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Предвидено е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

В проектопрограмата са и четири законопроекти за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата. Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. Предвиден е и постоянен парламентарен надзор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР