Депутати от различни партии изказаха позиции по темата заплаха ли

...
Депутати от различни партии изказаха позиции по темата заплаха ли
Коментари Харесай

Опасна ли е Русия за националната ни сигурност?

Депутати от разнообразни партии изрекоха позиции по тематиката опасност ли е Русия за националната сигурност на България, както се твърди в държавен отчет.

"Не съм чул, нито сме коментирали, не знам до каква степен това е съществено и същинско. Има комисии, където имат доста повече информация. Явно, че това е в Комисията по вътрешна сигурност. Не знам защо става дума и за какви закани, само че очевидно, с цел да има такива изявления, нещо ги тормози. Ако има точни обстоятелства, това би помогнало да се поправят избрани изявления или дейности на ръководещите ", съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и съпредседател на групата за другарство с Русия в Народното събрание.

По думите му би трябвало да вършим разлика сред страната и народа на Русия. "Когато приказваме за русофилство, едва ли някой има поради Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин ", добави той.

„ Чудесен отчет, който най-сетне уточни един от огромните проблеми на България – хибридната война. Мисля, че доста от опитите за спекулации, че държавното управление не води поредна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от остарялата десница би трябвало да знаят, че единствено с приказки не става. Става с действителна политика, прекъсване на съветските планове в България и осъществяване на политика в региона на националната сигурност, която работи и обезврежда опитите за дестабилизиране на България, а такива несъмнено има “, разяснява обаче сътрудника му от ГЕРБ Антон Тодоров.

По думите му Русия дестабилизира връзките с България и опити за усилване на въздействието й има още от 2001 година, когато бяха изгонили трима съветски дипломати. Той цитира отчети на чешките и македонските служби, че има опити за интервенция от страна на Москва във вътрешните работи на тези страни.

"Докладът е доста прям, засиленото военно наличие на Русия в Черно море съставлява безспорно нещо обезпокоително ", сподели пък Милен Михов от Обединени патриоти. Той счита, че изострените връзки сред Русия и Европейски Съюз не може за не доведат до опасност за национална сигурност и че Студената война се завръща.

Не на това мнение е сътрудника му от "Обединени патриоти " проф. Станислав Станилов. "Това са натовски нелепости ", разяснява той.

От Българска социалистическа партия също се оповестиха срещу сходни констатации. "Груба неточност ", сподели Антон Кутев от левицата. Според него последните няколко държавни управления демонстрират податливост към антируски настроения, а политиците би трябвало да приказват и британски, и съветски, което не е отвод от евроатлантическите полезности. Социалистът добави, че не има вяра отчетът да докара до усложняване на връзките сред двете страни. "Но за следващ път ще покажем некомпетентност ", акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР