Депутати от Демократична България настояват МВнР да призове Русия да

...
Депутати от Демократична България настояват МВнР да призове Русия да
Коментари Харесай

ДБ: МВнР да призове Русия да съкрати войските, натрупани по руско-украинската граница и Крим

Депутати от " Демократична България упорстват Министерство на външните работи да призове Русия да редуцира войските, насъбрани по руско-украинската граница и Крим. Това излиза наяве въпрос от доктор Мартин Димитров и доцент Георги Ганев до заместител министър-председателя по ефикасното ръководство Калина Константинова и до министъра на външните работи Теодора Генчовска, касаещ демилитаризацията на Черноморския район, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

Народните представители считат, че по този метод ще се реализира действителна деескалация на напрежението. Те питат ще призове ли Република България Руската федерация да редуцира изброените нагоре въоръжения като част от ycилията зa пoдoбpявaнe нa cигypнocттa в Черноморския peгиoн? " Със съкращаването им няма да има потребност НАТО да взема ответни ограничения за отбрана на страните от района, които са нейни членки, и рискът от въоръжен спор доста ще намалее ", показват двамата депутати.

Във въпроса си депутатите регистрират, че Руската федерация поддържа 107 000 бойци към украинските граници и в Крим, 122 000 бойци на разстояние от 200 км и повече от 143 000 на разстояние от 400 км в подготвеност да нападат Украйна до края на този месец, както и че Кримският полуостров е трансфорат във военна цитадела. В момента там има 85 бойни танка, до 480 бойни бронирани машини, до 260 артилерийски системи с диаметър над 100 мм, към 100 бойни самолети, до 70 бойни хеликоптера, 13 брегови ракетни системи, до 70 бойни кораба и лодки, 7 подводници. Според тях в най-големия град на полуостров Крим - Севастопол, Руската федерация е разположила радарен полк и крайбрежен комплекс Мурманск-БН, който може да следи всеки транспортен съд на НАТО в обхват от 2000 километра. Инсталираните балистични ракетни системи Bal и Bastion могат да доближат както кораби в Черноморския проток, по този начин и пристанища в Украйна, Румъния, България и Турция.

" Във военноморската база в Севастопол има 39 военни единици, които могат да носят нуклеарно оръжие: 20 бойни кораби и подводници,18 фронтови бомбардировача Су-24М, 1 брегова стационарна ракетна система " Скала ". Руската федерация работи и за рационализация на някогашната централна база за предпазване на нуклеарни муниции „ Феодосия-13 “, в която до 1994 година е складирано нуклеарно оръжие. Такова сега се съхранява единствено на 446 км от Крим, в Новоросийск. Засега Русия отхвърля да изясни транспарантно своите дейности и не е подхванала никакъв благонадежден ход за евакуиране на войските и въоръженията. Всичко това основава взривоопасно напрежение сред Руската федерация и съдружниците от НАТО в Черноморския район. Като страна, която ще бъде директно наранена от един възможен въоръжен спор, България може да даде своя принос в деескалацията на напрежението ", се показва още във въпроса на двамата народни представители от " Демократична България ", оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР