Депутати и граждани обсъждаха да има ли видеонаблюдение в училища,

...
Депутати и граждани обсъждаха да има ли видеонаблюдение в училища,
Коментари Харесай

Дебатът за и против видеонаблюдение в училища се пренесе в НС


Депутати и жители обсъждаха да има ли видеонаблюдение в учебни заведения, детски градини и ясли, както и да се вкара ли мандатност на шефовете, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На взаимно съвещание на Комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите и Комисията по образованието и науката разгледаха и разискаха Национална гражданска самодейност за качествена и новаторска просветителна система, импортирана в Народното събрание от Инициативен комитет.

Комитетът е събрал над 10 000 подписа.

Основно предложение на комитета е мандатност на шефовете на детски градини и учебни заведения и началници на РИО към МОН. Масово множеството хора желаят тъкмо това, увери Васил Николов, ръководител на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система.

Васил Николов разяснява, че за поста на краткотраен шеф, пък нямало никакъв асортимент. Има и състезания, които се бавят. Искаме промени в настоящата нормативна уредба, сподели той.

Друго предложение е за въвеждане на видеонаблюдение в ясли, детски градини и учебни заведения. „ Имаме всеобща поддръжка от училите и шефове, родители. Всички, хора, които са сигурни в себе си, няма от какво да се тормозят. Ако някой има проблем, това са хора, които отбиват номера. Само те биха могли да имат терзания “, зави Васил Николов.

Във всяко учебно заведение да има психолог и логопед, е друго искане. „ Искаме тактика с написани правила, с цел да се знае при какви условия би следвало да се назначи подобен експерт и кой ще финансира това. Директорите са сложени в неспособност да финансират подобен вид експерти “, акцентира Николов.

От комитета желаят още и персонален помощник в учебно заведение, който да оказва помощ на децата със специфични потребности, както и гледането на телевизия да не се ползва за деца до 3 години.

От своя страна зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова уточни, че тематиката за мандатност се повтаря и дискутира, само че със Закона за учебното и предучилищното обучение се обезпечава сигурност на системата. Тя акцентира, че никой няма гаранция, че в границите на една мандатност ще се случат значими въпроси.

Михайлова съобщи още, че и тематиката за видеонаблюдението е дискутирана неведнъж. „ Приемаме, че то е дейно и потребно, когато приказваме за обезпечаване на отбрана и сигурност в границите на образователното заведение, само че въпреки всичко би трябвало да се съобразяваме с наредбите на Конституцията “, акцентира зам.-министърът.

Относно настояването за обезпечаване на психолози и логопеди, Михайлова разясни, че в бюджета за следващата година са планувани 8 млн. лева за обезпечаване на такива експерти. Тя добави, че има опция и за обезпечаване на спомагателен личен състав за деца със специфични потребности.

Васил Николов, пък разясни, че в случай че шефът се оправя добре ще бъде преизбиран. Ако не се оправя добре за какво ни е резистентен? Нима нямаме избор за парламент и кметове на всеки четири години?, запита той.

Не виждаме какво е намесена Конституцията. Проблем ще бъде, в случай че хората се снимат без знанието им, само че те ще бъдат осведомени, сподели още Васил Николов.

Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова съобщи, че гражданската самодейност е извънредно подробна, детайлна и заслужава внимание.

„ Бихме предложили да се поканят представители на самодейността в МОН и да обсъдите. На такива срещи се пробва да се откри консенсус и решение. Много от въпросите на гражданската самодейност не допускат законово изменение, а надзор, добра връзка и взаимоотношение “, сподели Дамянова.

Комисията по образованието и науката одобри за сведение и предлага на народните представители по тяхна преценка да съобразят в законодателната си активност Национална гражданска самодейност за качествена и новаторска просветителна система. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР