Депутатът Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП.

...
Депутатът Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП.
Коментари Харесай

Изключиха Явор Божанков от ПГ на БСП! Той гласува да пратим оръжие за Украйна

Депутатът Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Присъствалите единомислещо са дали своят вот за изхвърлянето му.

 

Божанков бе и единственият народен представител от Българска социалистическа партия, който гласоподава " за " изпращането на военна помощ. В изявление от трибуната на Народно събрание той загатна, че знае какви последици може да чака:
" Аз съм безусловно уверен в своята позиция, с ясно схващане какви последици може да има тя за мен. Аз мога да Ви кажа едно - Русия няма да завоюва тази война ".

 

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ прикани Божанков да напусне Народното събрание и да освободи мястото за идващия в листата.

 

Съобщението за изключването му бе изпратено до медиите от пресцентъра на партията.

 

В него се показва, че след чуване на Явор Божанков общото заседание на парламентарната група на коалиция " Българска социалистическа партия за България " взе единомислещо решение за изключването му от групата.

 

Като причина се показва, че макар решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия и общото заседание на парламентарната група да се гласоподава " срещу ", Божанков се е възпротивил.

 

Правилникът на парламентарната група планува: „ Чл. 26 (2) Всеки депутат е задължен да извършва решенията на управлението и Общото заседание. Може да показва противоречие на Общото заседание, само че след взимане на решение, е задължен да го извършва. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при редовно безучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при обилни нарушавания на политиката на Българска социалистическа партия и съдружното съглашение. Решението се приема с болшинство от две трети от членовете на Парламентарната група. “

Причина за това решение стана изявление и гласоподаване на Божанков за даване на военно-техническа помощ за Украйна, макар решението на Националния съвет на Българска социалистическа партия и Общото заседание на парламентарната група да се гласоподава „ срещу “.

По-рано през днешния ден от парламентарната естрада Божанков направи взривяващо изявление като разкритикува позицията на Българска социалистическа партия за изпращането на оръжия за Украйна и се противипостови директно на изразеното от Нинова мнение за войната.

 

Под възторжените овации на ГЕРБ Божанков съобщи, че Русия е агресор и тя няма да завоюва войната в Украйна.
Така Божанков поддържа оказването на военна помощ за Киев и на процедура се разгласи против формалната партийна позиция.

Решението да изпратим оръжие за Украйна е значимо и алегорично и ще сложи България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които Българска социалистическа партия дефинира за " Коалиция на войната ".

 

Той уточни, че Русия ни е оповестила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето почитание към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизован и некултурен свят е същинско ", съобщи Божанков малко откакто Борислав Гуцанов разгласи, че всички страни са част от цивилизования свят.

" Без да съм специалист в тази тематика съм склонен единствено с една теза. След време ще ни съдят по какъв начин сме дали своят вот. Такъв ден ще пристигна и ще има значение кой какво е споделил. С ясно схващане какви последици може да има тази позиция за мен, по какъв начин може да се разчете, съм уверен в едно, желая да остане в стенограмите - ще пристигна ден, когато ще приказваме кой е бил прав. Русия няма да завоюва тази война ", сподели Божанков под ръкоплясканията на болшинството и забележимото отегчение на Българска социалистическа партия.

 

Да пратим оръжие, Русия няма да завоюва тази война, продължи Божанков. Дори прилежаща Македония изпрати оръжие, акцентира той.

" От едната страна са единствено диктаторски страни, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че в случай че дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да желаеме присъединяване в стратегиите за възобновяване и да мълчим когато се прави геноцид “, сподели той.

 

Думите на Божанков ядосаха депутатите от Българска социалистическа партия.

 

Стоян Таслаков от " Възраждане " съобщи с подигравка, че му прави чест, че заема радикално противоположна позиция на ПГ. " Имате правото да си вържете знамето на Азов, само че се притеснявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите ".  (Това бе намек за неотдавна приключилото посещаване на Божанков в Съединени американски щати, откъдето, той  си пусна фотография с кактуси.)

 

От ГЕРБ заваляха поздравления за позицията на Божанков, а той продължи с офанзивата и разгласи, че не вижда логичност в позицията на Българска социалистическа партия за мир.  " Не знам хората, които промотират тази концепция какво оферират, по какъв начин ще реализираме този мир, откакто би трябвало да се изтеглят войските от непозната суверенна страна. Де факто споделяме - да ги смачкат по-бързо и да се свършва ", възстана аленият народен представител против Българска социалистическа партия. Според него съветската инвазия е обединила Европа и НАТО " и направи западния свят по-силен от всеки път ". Радвам се, че в тази зала има болшинство и другата част не е такова, изненада той Българска социалистическа партия.

 

Явор Божанков е част от гражданската квота на Българска социалистическа партия в Народното събрание.

 

Припомняме, че Божанков  не взе участие и в първото гласоподаване за даване на оръжия за Украйна. Той не взе участие и в гласуването в правната комисия, при което бе дадена зелена светлина за промените в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР