Депутатът от ГЕРБ и ексенергиен министър от първия кабинет на

...
Депутатът от ГЕРБ и ексенергиен министър от първия кабинет на
Коментари Харесай

Защо сериозните разкрития на Елена Йончева за Делян Добрев останаха глас в пустиня?

Депутатът от ГЕРБ и ексенергиен министър от първия кабинет на Бойко Борисов – Делян Добрев, изненадващо се оказа първият знаков политик, попаднал на мушката на прокуратурата след гръмкия раздор сред основния прокурор Иван Гешев и Борисов.

 

В началото на седмицата Софийска градска прокуратура предложи на Гешев да изиска имунитета на Добрев по отношение на обвинявания, свързани с така наречен дело за АЕЦ „ Белене “, по което Добрев в началото бе измежду разследваните, само че изненадващо отпадна от обвинителния акт през 2021 година, който бе импортиран в съда от закритата към този момент Специализирана прокуратура.

 

Обвинението, по което се желае имунитетът на Делян Добрев е по прашасал сигнал, подаден преди цели 10 години от ексдепутата Мария Капон. През пролетта на 2013 година, тя в качеството си на член на комитета против създаване на атомната централа „ Белене “, сезира способените органи за занемареност и корист с милиони левове държавни средства по плана АЕЦ „ Белене “.

 

Според сигнала, въпреки построяването на атомната централа да е било прекъснато с декрет на Министерски съвет и с решението на Народно събрание, са били осъществени заплащания за милиони левове към частни фирми-подизпълнители за аварийни елементи и съоръжение.

Обвинителният акт по този проблем обаче бе импортиран в съда едвам през октомври 2016 година, като тогава против Петър Димитров (ексенергиен министър в кабинета на Станишев 2005-2009). Месец по-късно към наказателна отговорност бяха привлечени предшественикът му в същия кабинет Румен Овчаров, както и ексенергийният министър от първия премиерски мандат на Борисов – Делян Добрев

Обвинения по случая получиха и ексдиректорите на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян.

 

През февруари 2021 година обаче Добрев отпада от обвинителния акт на прокуратурата за злоупотреби в енергетиката и на съд бяха дадени единствено Димитров, Овчаров, Велков и Папазян. Малко повече от 2 години след тези събития, Добрев още веднъж се трансформира в обвинен, като съгласно известието на прокуратурата от 22 май т.г. хасковският енергиен експерт не е упражнил надзор над управлението на БЕХ.

 

В известието се показва, че Добрев не е „ провел, координирал и направлявал реализирането на държавната политика в региона на енергетиката съгласно решение на Министерски съвет №250/28.03.2012 година за преустановяване построяването на Ядрена централа на площадка „ Белене “, с което е нанесъл вреди от над 9 млн. лева на държавното сдружение. Часове след обявлението на СГП за възобновеното обвиняване против Добрев, последва остра реакция  от парламентарната група на ГЕРБ. От партията на Борисов оповестиха, че няма да поддържат свалянето на имунитета на сътрудника им, и показаха мнение, че до момента в който не завърши провеждането на правосъдна промяна у нас, ГЕРБ няма да гласоподават за свалянето на нито един депутатски имунитет, защото съзират опит за напън от страна на основния прокурор Гешев.

 

Всъщност сигнал в прокуратурата, освен това много по-сериозен, против Делян Добрев бе подаден и през 2017 година от Елена Йончева.

Според сигнал на Йончева публични поръчки за саниране в Хасково на обща стойност над 50 млн. лева се печелят от компании, несъмнено свързани с Добрев. Според следствието на Йончева, озаглавено от самата нея като „ аферата Кумгейт “, десетки апетитни публични поръчки са извоювани от роднинско-приятелския кръг на Добрев. Заради тези изказвания Елена Йончева бе дадена на съд за клюка от Добрев, само че завоюва делото. От прокуратурата пък въобще не разследвали обемистия сигнал против Добрев и роднините му. Именно поради абсурда „ Кумгейт “, Добрев бе отсвирен краткотрайно от ГЕРБ. Юристи разясняват, че по тази спекулация сигурно биха изскочили доста повече нередности.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Петър Димитров Сергей Станишев Делян Добрев бойко борисов Румен Овчаров Елена Йончева Мария Капон НЕК Любомир Велков Мардик Папазян
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР