Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от

...
Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от
Коментари Харесай

България има арестувани биткойни за $7 млрд. Къде ли са сега?

Депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за биткойните, които са били конфискувани от Министерство на вътрешните работи като доказателства по време на интервенция " PRATKA/VIRUS " през 2017 година, оповестяват от партията.

" Преди пет години Центърът за противопоставяне на престъпността в Югоизточна Европа заяви, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са към седем милиарда $. Когато биткойните са конфискувани, цената им по пазарни цени е 500 милиона $. Обстоятелствата към тази интервенция остават неразбираеми и до през днешния ден, както и ориста на самата иззета криптовалута ", се прецизира в информацията.

Затова Мирчев желае от вътрешния министър отговор дали е формирано досъдебно произвеждане, импортиран ли е обвинителен акт в съда, какъв брой биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, къде се съхраняват - на онлайн платформа/борса, на hot wallet /портфейл на даден компютър, обвързван с интернет), на cold wallet /портфейл на устройство, настрана от компютъра, което няма връзка с интернет/ или на различен притежател.

" Разполагат ли проверяващите органи с нужните частни ключове и основни думи за възобновяване на тези частни ключове, с цел да могат да се разпореждат с конфискуваните биткойни и други криптовалути, осъществено ли е досега някакво предписание с тези доказателства и в случай че да - какво предписание, по кое време и по каква причина, налични ли са все още като доказателства по делото и разполагаем на прокуратурата ли са? ", пита Мирчев, който ще чака информация и от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов, се отбелязва още в прессъобщението от " Демократична България ".

Припомняме ви, че на 19 май 2017-а с поддръжката на SELEC родните полицейски управляващи оповестиха, че сполучливо са завършили взаимното следствие " PRATKA/VIRUS " в региона на киберпрестъпността, осъществено посредством компрометиране на митнически компютри за отбягване на налози.

Мащабната интервенция тогава бе против проведена незаконна група, с присъединяване на хакери, подпомагащи контрабандата на артикули. Установено бе, че хакери са основали злотворен програмен продукт, който посредством въвеждането му в компютърни осведомителни системи на Агенция " Митници " обезпечава далечен достъп до митническите осведомителни системи.

Полицията ни тогава претърси над 100 адреса, обвинени, както и транспортни средства. Иззети са огромно количество пари, както и съоръжение, информационни устройства, компютри, таблети, банкови документи. Също по този начин, във виртуалните портфейли на главните обвинени са открити 213,519 биткойна, които също са били конфискувани.

Според електронното издание usethebitcoin.com – България има по-малко биткойни само от мистериозния основател на криптовалутата Сатоши Накамото, който до ден-днешен остава неизвестен, само че си остава и най-големият притежател на биткойни. Накамото има към 1.1 млн. броя от най-ценната криптовалута, добити посредством копаене още в зародиша на плана.

Смята се, че виртуалните валути се съхраняват на офлайн сървър за отбрана от хакерски атаки и кражбата им, само че къде ли са нашите - задържаните?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР