, депутат от опозиционната Народна демократическа партия (НДП), която бе

...
, депутат от опозиционната Народна демократическа партия (НДП), която бе
Коментари Харесай

Турски съд праща бивша кюрдска депутатка за 22 г. зад решетките

, народен представител от опозиционната Народна демократическа партия (НДП), която бе лишена от парламентарен имунитет през юни,, заяви Франс прес.

Kurdish lawmaker and co-chair of the Democratic Society Congress (DTK) has been sentenced to 22 years and 3 months in jail for her statements following the Afrin invasion. Furthermore, the Turkish prosecutor issues an arrest warrant for Güven ()
— Cahîda Dêrsim (@dersi4m)
 ПКК е подготвена за договаряния, в случай че Турция освободи Йоджалан ПКК е подготвена за договаряния, в случай че Турция освободи Йоджалан
Кюрдската работническа партия (ПКК) е подготвена за договаряния с Анкара, в случай че турските управляващи освободят създателя на партията Абдула Йоджала...
56-годишната Гювен притегли интернационално внимание, като разгласи 200-дневна гладна стачка през 2018 година в опит да постави завършек на изолацията на кюрдския водач Абдула Йоджалан за обезпечаване на достъп до фамилията и юристите.
Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) на Йоджалан, която е включена в черния лист на Анкара и нейните западни съдружници като терористична група, води протест против турската страна от 1984 година, в който над 40 000 души са изгубили живота си.
, което легалната партия изрично отхвърля.
Репресиите разтревожиха международните правозащитни групи и в допълнение обтегнаха неспокойните връзки на Турция с Европейския съюз , който е все по-загрижен от националистическата политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.

is a woman politician
working hard to solve the Kurdish problem through democratic politics.She was elected with the votes of the people,bt her deputy were removed by fascist methods.Also they gave her severe 22 years penalty.
— Mehmet Sezgin (@Parava1978)
 Най-влиятелният пандизчия на Турция Най-влиятелният пандизчия на Турция
От 15 години Йоджалан е пандизчия на един остров край Истанбул. Въпреки изолацията си, водачът на ПКК е един от четиримата най-влиятел...
Гювен не участва на правосъдното съвещание в понеделник в град Диарбекир в югоизточната част на страната и не е ясно къде тъкмо се намира тя.
Нейният юридически екип съобщи пред AФП, че ще апелира присъдата. Съдът разпореди незабавния арест на Гювен.
Въпреки съвсем цялостната си изолираност, той остава преобладаваща, съвсем именита фигура на кюрдското въстание и придвижването като цяло в Турция, Сирия и Ирак.
През май предходната година Йоджалан прикани за преустановяване на гладни стачки от хиляди затворени поддръжници в Турция, които оцеляваха, пиейки единствено солена и сладка вода.
На Йоджалан бе разрешено да се срещне с брат си Мехмет за първи път от повече от две години на 12 януари предходната година, само че детайлности за срещата не са обществено оповестени. През май предходната година той получи позволение да се види с юристите си за първи път от осем години.
 Европейският съд за правата на индивида осъди Турция поради Йоджалан Европейският съд за правата на индивида осъди Турция поради Йоджалан
Европейският съд по правата на индивида (ЕСЧП) осъди Турция поради осъждането на пожизнен затвор без опция за освобождение под година..
Гювен беше в ареста по обособени обвинявания, когато стартира гладната си стачка. Тя бе освободена под правосъден надзор предходната година, откакто излежа една година за определянето като „ инвазия ” на турската военна интервенция против сирийско кюрдско опълчение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР