Депутат изрази интересно мнение за сглобката и доходите на българите. Крайно

...
Депутат изрази интересно мнение за сглобката и доходите на българите. Крайно
Коментари Харесай

Ганев, ПП-ДБ: По-добре сглобката да е паянтова и да скърца

Депутат изрази забавно мнение за сглобката и приходите на българите. 

Крайно манипулативно е да се приказва за влизане в дългова серпантина. Това съобщи пред БНР депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев.

" Ако някой ми уточни някъде в историята на човечеството страна, която с 3% недостиг е влезнала в дългова серпантина, в случай, че националният ѝ приход нараства с доста повече от 3% номинално - това включва действителни и индустриални цени, значи не схваща какво приказва. До края на хоризонта на обмисляне номиналният Брутният вътрешен продукт ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма по какъв начин да се случи влизане в дългова серпантина. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се тормозете! ", сподели Ганев.

По думите му има съображение да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък недостиг.
Той дефинира като несъстоятелно изказванието, че приходите на българите (покупателната им способност) сега е по-ниска, в сравнение с преди 3 години.

" Доходите са нарастнали повече от инфлацията, на човек от популацията - по проучване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно проучване, което се пробва да обхване цялото българско население. Да, бихме желали да е с повече, само че е повишена действителната покупателна дарба ", счита икономистът.

Георги Ганев изрече противоречие и с мнението на финансовия министър Асен Василев, че в случай че бъде признат уравновесен бюджет или с остатък, това ни обрича на постоянна беднотия:

" Ето една тематика, по която не съм склонен с него и той доста добре знае, че няма с него да се разберем по тази тематика. Не е спънка, в случай че се поддържат уравновесени бюджети, стопанската система да пораства и то да пораства доста здравословно ".

Той напомни, че за 2022 година е бил плануван 3% недостиг, а годината е приключила на 0,8% недостиг на касова основа.

" 2023 година е планувано до 3%, само че през вчерашния ден министър Василев сподели, въз основата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% недостиг. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината ".

Ганев акцентира, че поради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от Данък добавена стойност.

" Цената на газа е 53% от това, което беше предходната година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, какъв брой Данък добавена стойност ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 $ за барел падне на към 80, а по-рано беше даже 60 $ за барел, какъв брой Данък добавена стойност ще съберете при импорт? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира ", уточни Ганев.

Депутатът от ПП-ДБ разяснява, че " по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един миг тия калпазани във властта да ги е боязън, че ще паднат ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР