Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,

...
Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,
Коментари Харесай

24 май или 3 март? Депутатите се карат, Тома Биков и Деница Сач. ръсят лафчета

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност да стане народен празник и да размени настоящия 3 март. Това предложение на ГЕРБ с промени в Кодекса на труда кара депутатите към този момент 4 часа да се замерят със словоблудства в пленарната зала.

Депутатите от ГЕРБ и " Възраждане " си размениха уроци по история. " 3 март заменя 9 септември като народен празник след решение на Държавния съвет през февруари 1990 година Окончателно решение това да е датата, а не 24 май, е взето от VII велико национално заседание няколко месеца по-късно. И в този момент 24 май е един от формалните празници и се е утвърдил като ден, който се признава и празнува от всички български жители ", изясни някогашният образован министър Красимир Вълчев.

На 3 март България се освобождава от османско иго и " могат да се срамят единствено националните предатели и тях замерят с топки ", изясни Георги Георгиев от " ИТН ".

Не светите братя основават нашата писменост, а Климент Охридски, сподели пък Юрий Козлов от " Продължаваме промяната ".

" 24 май е празник в Русия, Македония на всички, които желаят да се прикачат към нас. 24 май би трябвало да е наш народен празник ", настоя Петър Николов от ГЕРБ.

" Ако не беше 3 март - какво щяхме да вършим на 24 май. Щеше да честваме празник на турската писменост. Щяхме да бъдем турски султанат. Ако не бяха руснаците - тези, които Вазов ги разказва ", сподели пък Иван Петков от Българска социалистическа партия.

Ако нямаше 24 май, нямаше да има 3 март. Няма турски букви, те пишат на латиница, а по това време пишат на арабски. Явно сте артикул на слабата просветителна система, отвърна му Тома Биков от ГЕРБ.

Нека създадем комисия и полемика за националния ни имидж, в случай че не в този, то в идващ парламент, прикани съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той бе безапелационен, че мястото на това решение не в Кодекса на труда, а тематиката била доста значима. Лятото ни подвежда, предстоят тежки времена, дано не се подвеждаме по лесното - да се нацепваме, сподели още той. Иванов изясни, че ще гласоподава знаково " за ".

Нашето предложение не може да се обвързва с политическа акция. По никакъв метод не търсим политически дивиденти, безапелационна бе Деница Сачева от ГЕРБ. И прикани депутатите да се сплотяват и за дела, а освен при рецесии.

Дата, която ни сплотява е 24 май. На 3 март ли е зародила нацията ни?, попита съпартиецът ѝ Любен Дилов-син.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР