Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на

...
Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на
Коментари Харесай

На днешния ден обявяват Деня на будителите

Денят на националните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се народен дух, блян към обучение и словесност. Отбелязва се годишно с факелни шествия на 1 ноември и е формален празник в Република България.

Малко прочут факт за този в действителност специфичен празник е, че той е разгласен като подобен на 31 октомври преди 96 години.

През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на националното просвещение в държавното управление на Стамболийски по самодейността на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, доктор Михаил Арнаудов, доктор Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските национални будители. (При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна черква продължава да употребява Юлианския календар – чак до 1968. Съответно 19 октомври – денят, в който се празнува Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец), става първи ноември по новия календар).

На 28 юли 1922 година Министерството на националното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, съгласно което 1 ноември е избран за „ празник на българските будители, ден за отдаване на респект към паметта на огромните българи, далечни и близки строители на модерна България “. На 31 октомври 1922 година излиза разпореждане на Министерския съвет за оповестяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно заседание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната отмора. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на националните будители на 3 февруари 1923 година Три години след сключване на Ньойския контракт българското общество изпитва остра потребност от духовни тласъци и ги намира в наследството от хрумвания на най-мъдрите българи.

Прокламацията на Деня гласи:

„ Нека Денят на св. Йоан Рилски да се трансформира в Ден на националните будители, в празник на огромните българи, с цел да разсъни у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на предишното ни. “

Източник - Уикипедия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР