Ден за безопасна работа на височина в строителството организира Инспекцията

...
Ден за безопасна работа на височина в строителството организира Инспекцията
Коментари Харесай

Инспекцията по труда проверява безопасността на строителите на височина

Ден за безвредна работа на височина в строителството провежда Инспекцията по труда.

Причината е, че половината от тежките произшествия на работното място в строителството, които водят до трайна нетрудоспособност или гибел, се дължат на подценяване на риска от рухване от височина.

В рамките на днешния ден ще бъдат осъществени инспекции на обекти, на които се правят строително-монтажни работи на височина. Предвижда се да бъдат тествани към 230 строителни обекта в цялата страна от над 200 инспектори по труда.

Необезопасени скелета, отвори в градивни детайли и очертания на етажни плочи на строителните обекти и неизползване на персонални защитни средства са измежду най-честите нарушавания в бранша. Именно те са и главната причина за рухване от височина при осъществяване на строително-монтажни работи.
 Строител падна и умря от градеж в Кърджали
Строител падна и умря от градеж в Кърджали

Мъжът е паднал от четвъртия етаж

През 2018 година Инспекцията по труда е разследвала 20 случая в следствие от рухване от височина. 10 от тях са приключили съдбовно.

Данните за трудовите произшествия на Инспекцията по труда не са идентични с тези на Национален осигурителен институт за трудовия травматизъм, защото контролните органи на Агенцията вземат участие в следствието единствено на част от трудовите злополуки. Освен това те ревизират и произшествия с лица, които нямат обезпечаване за риска трудова акцидент и не се признават за злополуки.

При липса на трудов контракт случаят не се признава за трудова акцидент. По тази причина, с цел да бъдат обезпечени трудовите и осигурителните права на работещите, те не би трябвало да се съгласяват да работят без подписан документално и регистриран в Националната организация за приходите трудов контракт, предизвестяват от Агенцията.

Инспекцията по труда проверява и произшествия със притежатели на сдружения и шефове, които също не се признават за трудови злополуки.
 Строител падна от скеле и се умъртви в Добрич
Строител падна от скеле и се умъртви в Добрич

28-годишният служащ е полетял от 10 метра височина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР