Ден след като САЩ, Великобритания и Австралия сключиха пакт за

...
Коментари Харесай

Китай поиска да влезе в търговски съюз, първоначално създаден срещу влиянието на Пекин

Ден откакто Съединени американски щати, Англия и Австралия подписаха пакт за сигурност като противопоставяния на Китай, управляващите в Пекин публично желаеха страната да влезе в основен азиатско-тихоокеански търговски съюз в опит да подсилят позициите си в района. Интересното е, че съюзът, който в последна сметка бе наименуван Всеобхватно и прогресивно съглашение за Транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), бе основан от Съединени американски щати точно за въздържане на китайското въздействие.

По време на президенството си Доналд Тръмп извади Америка от него. След което Япония оглави договаряния за сформирането на партньорство, което стана известно като CPTPP.
Съединени американски щати излязоха, Китай желае да влезе
От китайското комерсиално министерство са подали молба за присъединение към съглашението за свободна търговия към новозеландския търговски министър Деймиън О`Конър, защото Нова Зеландия служи за административен център на пакта. След това О`Конър и китайският му сътрудник Ван Уентао са разискали в телефонен диалог идващите стъпки в процеса.

Бившият американски президент Барак Обама стартира истинското Транс-тихоокеанско партньорство (TPP) като стопански съюз, който да противостои на възходящото въздействие на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския район. След напускането на Съединени американски щати при Тръмп 11 страни, измежду които Австралия, Канада, Чили, Япония и Нова Зеландия подписаха през 2018 година CPTPP. В момента Англия публично е почнала договаряния за присъединение, а Тайланд също е изразил предпочитание да го направи.

Влизането в CPTPP ще бъде основна стъпка за Пекин, написа английската Военновъздушни сили. През ноември азиатската страна подписа присъединение към друго комерсиално съглашение, формирано от 14 страни, в това число Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия. То е наречено Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и съставлява най-големия търговски блок в света.
Обрат в тактиките по отношение на Азиатско-Тихоокеанския район
Китайската поръчка за участие в CPTPP идва на фона на оповестения от Съединени американски щати, Англия и Австралия пакт за сигурност - Aukus, чиято цел съгласно специалисти е да бъде отговор на ползите на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския район. По силата му Австралия ще се снабди с атомни подводници чрез технология на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР