Ден, след като от Епицентър.бг попитахме какво свърши за България

...
Ден, след като от Епицентър.бг попитахме какво свърши за България
Коментари Харесай

Има резултат от визитата на Василев в САЩ - ударно прокарваме американските интереси в енергетиката

Ден, откакто от Епицентър.бг попитахме какво свърши за България в Съединени американски щати финансовият министър Асен Василев, пристигна отговорът – стремително проправяме пътя на американските стратегически ползи в енергетиката. А те са да бъде изтласкана Русия от пазарите на природен газ и на нуклеарни технологии.

Зад океана Асен Василев се държи не като финансов министър, а като вицепремиер, в чиито сектор е енергетиката. Интересно, какво мислят парламентарните комисии по енергетика и по бюджет и финанси. Дали ще изискат отговори от министъра. Например, с какъв мандат на процедура трансформира енергийното статукво в България. И за какво на мрачно – Василев е съвсем самичък по време на тази аудиенция, с него няма депутати, няма предприемачи от обсъжданите сфери, няма медии. За съпоставяне, когато се обявяваха неслучилият се „ Южен поток “, а по-късно - „ Турски поток “, това стана „ пред очите “ на десетки камери.

Днес, 13 февруари, пристигна новината, че финансовият министър Асен Василев е разговарял със Скот Нейтън, изпълнителен шеф на Американската корпорация за интернационално развиване (International Development Finance Corporation (U.S.DFC), която взе участие в плана за разширение на газовото вместилище в Чирен. Във фокуса на диалозите сред двамата били и опциите за вложения в енергийни планове в България и планът за транспортна и енергийна съгласуваност Север-Юг сред Гърция, България и Румъния. Точно по този кулоар се чака да потече американският полутечен газ от средиземноморските пристанища към цяла Източна Европа, даже до Украйна.

 

Че това не са празни приказки и „ съветска агитация “ приказва друго известие за среща, също случила се през днешния ден – сред изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните запаси в Държавния департамент на Съединени американски щати Джефри Паят. „ Вертикалният газов кулоар ще подсигурява енергийната сигурност на България и Източна Европа “, споделя след диалога шефът на „ Булгартрансгаз “.

Малинов в действителност минава по проправена пътека, тъй като няколко дни по-рано с Паят се срещна Василев и беседва точно за Вертикалния газов кулоар. Както и за опциите у нас да се построи атомна централа с технология на „ Устингхаус “.

 

И ето, като с магическа пръчица планът към този момент се движи. Енергийният министър Румен Радев, който бе в Съединени американски щати с Василев, към този момент се върна (двамата бяха щракнати за спомен на диванчето при секретаря по енергетика на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм). И освен се върна, само че и съумя да подпише стратегическо съглашение за съдействие с асистент секретаря на Съединени американски щати по енергетика Андрю Лайт. След което разгласи, че построяването на двата нови блока в АЕЦ „ Козлодуй “ АР1000 по технология на „ Уестингхаус “ ще костват 14 милиарда $.За сведение планът АЕЦ „ Белене “ (също с два блока по 1000 мегавата), който напоително бе именуван „ стопански голословен “, щеше да коства 6 милиарда евро по сметки от 2013 година Тогава се предвиждаше инвестицията да се изплати изцяло за 10 години. През 2013 година от ГЕРБ бяха срещу плана, смятайки, че „ Белене “ ще коства 10 милиарда. А 14 милиарда? При състояние, че тази цена е предварителна - „ Уестингхаус “ ще е подготвена с първа планирана цена на плана до края на март.

България се е договорила със Съединени американски щати да си сътрудничи и обменя опит във връзка с преработката и съхранението на употребявано нуклеарно гориво, се разбра още след подписването на стратегическото съглашение.

 

Изтикването на Русия от пазара на нуклеарно гориво също е измежду нескриваните цели на Съединени американски щати. За осъществяването на които, както излиза наяве, Асен Василев работи като истински ударник. Социалистическите ударници бяха награждавани с награди за усърдния си труд. Сигурно и с Василев ще е по този начин. И като нищо той ще харчи наградата си на някой безоблачен остров, когато дойдат сметките от неговото старание.

 

Българските данъкоплатци не знаят още по кое време ще приключи тази дълга комантировка на Асен Василев в Съединени американски щати и какви " изненади " още ще им донесе.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР