Ден след като икономическият министър Кирил Петков поиска оставката на

...
Коментари Харесай

Кирил Петков отстрани директора на ДКК Ясен Спасов заради "тежки нарушения"

Ден откакто икономическият министър Кирил Петков изиска оставката на изпълнителния шеф на подопечната му " Държавна консолидационна компания " (ДКК), както и на целия ръб на дъщерното " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ), последва стремително развиване и по двата проблема. От самата холдингова компания, която приключи дългогодишното си безмълвие и зае курс към отвореност, изпратиха информация, че Петков е взел решения, с които освобождава изпълнителния шеф Ясен Спасов и му лишава достъп до пространствата и активите на сдружението. А на собствен ред самата ДКК е решила да освободи четири шефа на ВМЗ и да започва процедура за избор на нови.
С последната алтернатива в закона
Основанието за отстраняването на Ясен Спасов е член в Закона за обществените предприятия, който разрешава това да стане при " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности ". По принцип с приемането на въпросния закон през 2019 година беше въведена наложителна процедура назначенията в държавните компании да се вършат с конкурс, а също и те да са предпазени в границите на мандата..

Все отново в ЗПП са написани съответни проблеми, когато може да се приключва контракта предварително, като гибел, присъда за съзнателно закононарушение, молба за овакантяване, попадане в несъответственост с условията за поста и други Министър Петков употребява най-общо дефинираното изискване " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности ", което до момента не е употребено. А надлежно не е доста ясно и по какъв начин се обосновава и пази в съда.

Според известието на ДКК решението не влиза незабавно в действие, а това ще стане след процедура в осъществяване на ЗПП и Правилника за използването му, защото протоколите " сами по себе си не извършват законовите разпореждания ". " Освобождаването на господин Спасов може да бъде годно след датата на вписването му в комерсиалния указател. Г-н Спасов има право да отбрани правата си по планувания в закона ред ", пишат още ДКК.
Бърз завой
Същият претекст е употребен и за отстраняването на представителите на борда на ВМЗ. " В резултат на инспекция, назначена от ДКК и рекомендации от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на шефовете на ВМЗ редовно не извършват служебните си отговорности. Липсва доверие, колегиалност и единодушие в работата на управителния екип. Открихме основано напрежение измежду работещите във ВМЗ, което е довело до закъснение, възпрепятстване и затрудняване на активността на ВМЗ ", разяснява Рая Каназирева, която при започване на седмицата беше назначена като втори изпълнителен шеф на ДКК.

Само ден по-рано позицията на ДКК, след поисканите оставки на Петков, звучеше много по-защитно. Там се изтъкваше, че " Съветът на шефовете на ДКК е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността " Изпълнителен шеф ", както и да избира нови всред членовете си. "
ВМЗ Сопот Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР