Ден на отворени врати и много изненади очакват днес посетителите

...
Ден на отворени врати и много изненади очакват днес посетителите
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Музея на авиацията край Крумово

Ден на отворени порти и доста изненади чакат през днешния ден посетителите в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово. Поводът е утрешния празник на Военновъздушните сили на България - 16-ти октомври. Преди 111 години български аероплан прави първия военен полет за страната ни.

Посетителите могат да видят от близко изтребителя МиГ-21, военнотранспортният Ан-2 и вертолет Ми 24. През целия ден за най-малките се провеждат занимателни игри, с които да научат любопитни обстоятелства за планетата Марс, както и за детайли от структурата на самолетите и вертолетите.

 



Припомняме, първият военен полет на българските Военновъздушни сили е на 16 октомври 1912 година Тогава от летището в Мустафа паша (днешен Свиленград) излетява биплан Албатрос (биплан или двуплощник е аероплан с чифт крила, ситуирани едно над друго). Пилот на този двуплощник е поручик Радул Милков, навигатор на полета е поручик Продан Таракчиев. Самолетът прави разследващ полет над Одринската цитадела и откакто оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби над гара Караагач. Това е първият случай на бойно потребление на българската авиация и проведеното по време на Балканската война в освободения Свиленград първото в света бойно летище, напомня " Нова ".

Самолетът е употребен като бойно средство за първи път в света от италианците в Триполитанската война против Турция в Северна Африка. Първият военен разследващ полет е осъществен на 23 октомври 1911 година западно от Триполи от италианският капитан Карло Мария Пиаца със аероплан " Блерио ", а първата бомбардировка е осъществена на 1 ноември 1911 година на турски боен лагер край Таджира от младши лейтенант Джулио Гавоти със аероплан Етрих " Таубе ".

Решението 16 октомври да бъде определен за Деня на Българската военна авиация е взето през 1963 година от Министерския съвет.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР