Демонстрирана подкрепа за членство на България в Шенген изказа вчера

...
Демонстрирана подкрепа за членство на България в Шенген изказа вчера
Коментари Харесай

Австрия е „за“ България в Шенген

Демонстрирана поддръжка за участие на България в Шенген изрече през вчерашния ден в резиденция „ Бояна ” австрийският канцлер Себастиан Курц след среща с премиера Бойко Борисов.

„ Отдавна работим доста добре с господин Борисов и се веселя, че през последните години имахме опция да реализираме положителни резултати ”, акцентира Курц. И добави: ”Благодаря на България за напъните през последните години, изключително на теб, приятелю, по тази причина че с такава упоритост се наложи да се спре мигрантската вълна значително ”. А българският министър председател съобщи: „ Темата “Шенген” е ясна – всички виждат какво сме създали, имам вяра, че ще има решение”. Припомняме, че по време на визитата си в България през януари, канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи в отговор на „ Труд ”, че страната ни ще влезе в Шенген „ в най-скоро време ”.

На въпрос на австрийски кореспондент за връзките на Европейски Съюз с Турция министър председателят Бойко Борисов бе безапелационен, че задачата му със срещата във Варна на 26 март сред президента на Турция Реджеп Ердоган и водачите на Европейски Съюз, е да продължи да работи съглашението за мигрантите с южната ни съседка. „ Светът върви стремглаво към спор. Вариантите са два – или да се опитаме с дипломация, мир, такт, да се измъкнем от рецесията, или да докараме войска от НАТО, която да застане против друга НАТО-вска войска ”, заключи Борисов.

Европейска комисия поддържа газов хъб „ Балкан “
Значим план за Югоизточна Европа


Еврокомисар Марош Шефчович поддържа концепцията на премиера Бойко Борисов за газов хъб „ Балкан ”.
България може да бъде страна, която освен транзитира природен газ, само че и да бъде търговец на синьо гориво. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович, който беседва през вчерашния ден с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет и поддържа концепцията на България за основаване на газов хъб „ Балкан ”.

От своя страна министър председателят акцентира значимостта от плана, защото построяването на газовия хъб “Балкан” ще е от огромно значение за политиката за консолидиране и развиване на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. От пресслужбата на Министерски съвет означиха в информация до медиите, че Шефчович и Борисов са изразили общо мнение, че насърчаването на районното съдействие е значимо за установяването на сигурна, добре функционираща и налична енергийна система.

По време на диалога Борисов особено означи, че газовият хъб „ Балкан ” ще подсигурява либерализацията на енергийните пазари и ще има налична сила за потребителите. Очаквано, Борисов и Шефчович разясниха и целите на българското европредседателство. Премиерът уточни, че като ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз България ще продължи дейностите си за реализиране на постоянен Европейския енергиен съюз и позитивни резултати по предпочитаните тематики в региона на енергетиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР