“Демократична България внесе в деловодството на парламента законопроект, с който

...
“Демократична България внесе в деловодството на парламента законопроект, с който
Коментари Харесай

ДБ внесе законопроект, с който правителството може да поеме контрола над “Лукойл Нефтохим Бургас”

“Демократична България ” внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, с който държавното управление ще може да поеме оперативния надзор на рафинерията на “Лукойл ” в Бургас.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи на брифинг от трибуната в парламентарните коридори, че самодейността е част от ограниченията от Декларацията за депутинизация на България, огласена в Народното събрание от обединяването още на 13 май и съставлява юридически инструментариум за гарантиране на енергийната сигурност на страната. 

Става дума за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, разясни депутатът от Демократична България Надежда Йорданова. С поправките се предлага сериозна инфраструктура за произвеждане, транспорт, предпазване и разпространяване на петрол и нефтени артикули да може да минава под оперативното ръководство на необикновен представител от страната, когато е наранена националната сигурност, има корист с монополно състояние или са наложени ограничаващи ограничения от Европейски Съюз, Организация на обединените нации и пр. 

Поемането на оперативния надзор ще става със заповед на Министъра на стопанската система и промишлеността, след рекомендация на консултативния съвет във ведомството. Особеният надзор може да продължи до 6 месеца, като може да се удължава единствено един път. Заповедта на министъра предстои на правосъден надзор. 

“Защитата на националната сигурност е от особена значимост за демократичното общество, въпреки това е предпазена и частната благосъстоятелност. Ние сме приложили допустимо най-консервативния метод, тъй като за разлика от Германия не вкарваме реквизиция, а единствено първия стадий – действен надзор ”, сподели Йорданова. И акцентира, че са планувани редица ограничавания пред специфичния търговски представител на страната да не злоупотребява с пълномощия, да вземем за пример той няма да има право да се разпорежда с недвижимо имущество. 

“Готови сме да създадем усъвършенствания в плана в границите на парламентарния спор ”, сподели Йорданова. “Ще търсим необятен политически консенсус за намиране на най-хубавите решения ”, сподели Христо Иванов.

Депутатът Ивайло Мирчев, един от основателите и създателите на законопроекта акцентира, че “Лукойл ” се възползва от дерогацията на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт и работи в ущърб на националната сигурност и  на българския поданик. И “Лукойл ” осъществя по 250 млн. лева облага на месец от разликите сред цените на петрола вид “Брентс ” и вид “Уралс ”. “С оперативния надзор ще бъде реализирана основната цел – петролът, който се внася от Русия, вид Уралс, ще бъде ориентиран към вътрешния пазар, вследствие на което цените за българските консуматори съществено ще спаднат. Германия и Италия направиха към този момент това с газохранилищата и рафинериите на “Газпром ”, “Роснефт ” и “Лукойл ” и  по този начин не разрешиха да се стигне до енергийна рецесия. При нас по никакъв метод не става дума за национализация ”, сподели Мирчев. 

Депутатът Мартин Димитров прикани държавното управление да извърши обещанието си и да приключи концесията на пристанище “Росенец ”, въведена през 2011 година “Искаме от държавното управление да си върнем Росенец незабавно, в този момент е моментът! ”, сподели Димитров. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР