Демократична България предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) конкретни правила

...
Демократична България предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) конкретни правила
Коментари Харесай

Демократична България настоява за независим одит на машините за гласуване

" Демократична България " предложи на Централната изборна комисия (ЦИК) съответни правила за осъществяване на самостоятелен одит на машините, с които ще се гласоподава на идните парламентарни избори, както и до данните от флаш паметите им в изборната нощ.

Идеята им е работата на виновните институции да бъде допълнена от външни специалисти, в това число и представители на партиите и обединенията, участващи в изборите. Формацията желае ЦИК да даде канал за връзка сред всички включени специалисти, на които да бъде предоставена наличната документи. Обединенто предлага специалистите да подпишат декларация за конфиденциалност, само че да им бъде оставена опция да разгласяват наблюденията си, откакто са ги споделили с ЦИК и изпълнителя за обзор.

" Всеки специалист се предизвиква да напише отчет по образец, избран от ЦИК. Всички самостоятелни отчети се обобщават и разгласяват ", оферират още от групировката.

" Демократична България " не за пръв път упорства за самостоятелен одит и за инспекция след края на гласуването на машинночетимите данни от флашките на устройствата, а освен на хартиена разпечатка. Още от предходната година групировката настоя за това, а в първите дни на 2021 година внесе в ЦИК и публично искане.

" Смятаме, че даването на подобен инструмент ще увеличи доверието в изборния развой ", показват от обединяването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР