Демократична България“ предлага Бюрото по защита на свидетели, което охранява

...
Демократична България“ предлага Бюрото по защита на свидетели, което охранява
Коментари Харесай

Какви промени предлага „Демократична България“ за Бюрото по защита на свидетели

„ Демократична България “ предлага Бюрото по отбрана на очевидци, което охранява жители, застрашени по отношение на наказателни производства, да бъде на послушание на  Министерството на правораздаването, а не на основния прокурор, както е сега. Законовите промени са импортирани в деловодството на Народното събрание.

Вносителите показват, че в последните години Бюрото по отбрана е било отклонено от главната си функционалност да обезпечава отбрана на застрашени очевидци и други участници в наказателни производства и се е трансформирало в „ персонална армия на основния прокурор.

Той е бил овластен над активността на Бюрото и е ограничавал правото на отбрана на лица.

Пред „ Хоризонт “ Надежда Йорданова от Демократична България съобщи:

„ Бюрото би трябвало да се върне към своята същина за застрашените лица в наказателния развой, а защитата на основния прокурор и на други застрашени магистрати, които, несъмнено, всеки магистрат, чийто живот, сигурност, фамилията му са сложени под някаква опасност, би трябвало да бъдат охранявани. Но дано това да бъде по реда, по който се ползва за всеки един върховен чиновник от страната “.

От обединението цитират и данни, съгласно които понижават хората, на които е предоставена отбрана, а на този декор през предходната година са извършени процедури по назначение на близо 60 нови чиновници в Бюрото по отбрана.

Предложените промени лимитират опцията за корист с пълномощия от страна на обвинител №1.

„ Това е извънредно належащо. От една страна да се увеличи успеваемостта на разходваните бюджетни средства, а от друга – да се подсигурява и самото съответно действие на Бюрото по отбрана “, разяснява още Надежда Йорданова.

Преди дни Народното събрание одобри и решение, с което задължи основният прокурор Иван Гешев в 14-дневен период да показа отчет за работата на Бюрото.

А в Конституционния съд има и формирано дело по искане на президента подхожда ли на Основния закон тази конструкция. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР