Демократична България поставя четири приоритета, за да подкрепи управление в

...
Демократична България поставя четири приоритета, за да подкрепи управление в
Коментари Харесай

Демократична България обяви 4 приоритета, за да подкрепи управление в следващия парламент

" Демократична България " слага четири целта, с цел да поддържа ръководство в идващия парламент

" Демократична България " има четири основни целта пред всеки, който потърси нашата поддръжка за ръководство в идващия парламент, разгласи в онлайн изявление за " Капитал " и " Дневник " съпредседателят на обединяването Христо Иванов. По думите му, тези цели са:
България да се върне към парламентарна форма на ръководство. Управление или болшинства, които поддържат доста ясна и поредна позиция към войната в Украйна. Демонтиране на корупционния модел. Финансова и бюджетна политика, които не налива масло в пожара на инфлацията и влизане в Еврозоната.
Според Иванов, България прекомерно дълго се ръководи дори не като президентска република, където има настоящ парламент, а от служебни държавни управления, които от изключение се трансформират в норма. " Реалностите са такива, че българските парламенти стават все по-трудни и би трябвало да излезем от презумпцията, че някой ще завоюва изборите. Всеки идващ път излиза наяве, че никой не ги печели. И би трябвало да открием политическа просвета, която прави все по-сложни обединения ", сподели Иванов.

" Работата на партиите не е да копаят траншеи, а да търсят ходове напред. Затова ми се желае да кажем за кое е това, за което желаеме да работим. Вкарваме 25 закона в самото начало на новия парламент ", сподели Христо Иванов.

Той прикани президентът да премисли ролята си в консултациите по сформиране на държавно управление, тъй като тя е на медиатор. " Това не би трябвало да са просто едни сгляди, а взаимно търсене на път напред ", прикани Иванов. И укори президента да не се счита за самодостатъчен, като се среща с министрите си, а не във формата КСНС поради новите закани във войната против Украйна.

По думите му, предходните управнически обединения са се разпаднали, тъй като тези партии, които са излезли първи от тях, са считали, че ще завоюват изборите. А " Продължаваме промяната " не е обърнала задоволително внимание какъв брой е комплицирана обединението и че не е добре съединена, за което Демократична България е предупреждавала от първия ѝ ден. " Трябва да се научим да търсим някакви допирни точки, които да образуват болшинства, това не е като в преброяване в абитуриентски балове от 1 до 121 ", сподели Иванов.

" Ще преговаряме с всички политически сили, които не са евроатлантическа провокация за България, с цел да търсим ефикасни дейности. Не може нито една систематична партия у нас да си разреши пред лицето на най-силната опасност, пред която се изправя нашето потомство, да се гъне ", сподели той по адрес на Българска социалистическа партия, която се чуди дали да признае референдумите в Украйна, провеждани под дулата на съветските оръжия. И предизвести, че в случай че Украйна отстъпи и нуклеарният шантаж на Путин успее, това значи нови експанзии на Кремъл. Единственият път е отблъскването на експанзията на Путин с общите старания на Европейски Съюз и НАТО, а не прояви на пиарски музи.

" Няма да влезем в ръководство, което не подсигурява върховенството на закона, което е в четирите целта. Ако не реализираме с ГЕРБ и Движение за права и свободи не просто единодушие, а гаранции за това, просто се разделяме.

Няма алтернатива за нищо евроатлантическо, без правосъдна промяна. Защото основна евроатлантическа полезност е законността ", безапелационен бе Христо Иванов. И посочи, че това значи и промяна на основния прокурор, само че не промяна на Иван Гешев с " наш ", а с безпристрастен експерт, който да е пазач на европейската правда.

" Всякакви парламентарни сюжети са вероятни, в случай че удовлетворяват нашите 4 целта. Не сме длъжни да влезем в тези формули, може да останем и в съпротива ", сподели съпредседателят на Демократична България.

" Ние бяхме най-сериозно противопоставящите се на тези изключителни избори и нещата, които предричахме, че ще се случат, са на път да се случат ", сподели още Христо Иванов. И добави, че сме се докарали до обстановка, в която с дебелоглав, хлапащина, политическа незрялост елементарни думи, в това число " разговор ", сме ги трансформирали в табу ". Който е мандатоносител, ще предложи формула за ръководство, а Демократична България ще беседва единствено и в степента, в която може да осъществя своите цели, с една или друга формула на поддръжка ". А в случай че се стигне до трети, мандат за съставяне на държавно управление - " третия мандат ще се опитаме да го осъществяваме както предния път ", съобщи Христо Иванов.

Според него никоя политическа групировка у нас не може да си разреши да каже " ние сме чисти ". Още по-малко ГЕРБ след 12-годишното им ръководство. И даже да излязат първи на изборите, той не вижда по какъв начин ще имат ръководство, от което да не ги е позор. Защото са в тежка изолираност поради своя необикновен дебелоглав. Но корупцията не може да се персонализира единствено с Бойко Борисов, който не е

единственият, а и тези обвинявания би трябвало да се потвърждават в съда. Но съпредседателят на Демократична България се надява у нас да се откри подобен климат, в който всички, уличени обществено в корупция, си подават оставка като някогашния австрийски канцлер Себастиан Курц от ЕНП.

" Аз се пробвам да повеждам диалог с гласоподавателите и на Борисов, и на Пеевски, че има цивилизационни стандарти, които са в полза на всички жители ", сподели Христо Иванов.

Запитан, кого " Демократична България " би подкрепила за министър-председател, Христо Иванов отговори, че има доста фигури, които Демократична България не би подкрепила за министър председател. И че тази фигура би трябвало да дава отговор деликатно на профила на ръководството. Той укори съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, че дадоха поръчка, че някой от тях двамата ще е министър председател, в случай че Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България завоюват 121 гласа в новия парламент. " Ако ще завоюват независимо ръководство - да, само че в случай че ще търсят поддръжка, по този начин тя не се търси. Заобикаля се развой на договаряне, това не е положително партньорство, като е ясно, че ще ръководят съдружно. Иначе няма нещо, което ние да не можем да преживеем ", сподели Христо Иванов.

На въпрос, в случай че въпреки всичко не се сформира държавно управление, какво би трябвало да свърши Народното събрание, преди да се разпусне за нови избори, Иванов открои два целта. Единият е приемането на Бюджет 2023, само че не по оня " сватбарски метод, при който той става част от идната предизборната акция и политици отиват да се хвалят пред гласоподавателите, а жителите остават уединено с инфлацията ".

Другият е незабавно утвърждение на проектите за превъоръжаване, в случай че те са готови от служебното държавно управление.

" Можем да се окажем в положение на нова нуклеарна рецесия, само че към този момент не в Карибско, а в Черно море. Трябва да активизираме своите въоръжени сили, да стегнем своите спецслужби, да влагаме в човешкия капацитет, в български производства, в съвременни технологии ", сподели Иванов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР