Демократична България (ДБ) работи за отстраняването на Цацаров! Така в

...
Коментари Харесай

Първа стъпка за връщането на държавата: реформа на съдебната система

" Демократична България " (ДБ) работи за отстраняването на Цацаров! Така в някои медии бе показан планът на Демократична България за промени в антикорупционния закон и делене на емблематичната комисия КПКОНПИ на две, както беше преди - комисия за спор на ползи и друга комисия по конфискация на нелегално имущество. Представянето на законопроекта като анти-Цацаров обаче е доста надалеч от истината, тъй като с него в действителност се цели цялостна промяна на така наречен антикорупционна комисия, която през последните години бе построена като бухалка на властта, само че и като инструмент за прикриване на корупцията. По същата логичност и предлаганата от Демократична България промяна в правосъдната система не цели просто уволнението на основния прокурор и на Висшия правосъден съвет(ВСС), въпреки че планува и тези стъпки. Дългосрочната цел е доста по-голяма - повече в никакъв случай да не се постанова публичен напън за оставката на Висш съдебен съвет и основния прокурор.

От Демократична България не стопират да повтарят, че правосъдната система е най-важният поръчител за действието на страната, за работата на администрацията, намаляването на корупцията, за вложенията, стопанската система и стопанския живот, тъй като " нищо от това не е допустимо без правда ", по думите на съпредседателя на партията Христо Иванов. " Това не е някаква нереална тематика. Това е тематиката за хладилника и за джоба, това е тематиката за достолепието и за вероятността да си гледаме децата в България ", съобщи Иванов в петък в предаването " Панорама ".
Маргинализираната тематика за правосъдната промяна, която стана централна
Темата за правосъдната промяна и за статута на основния прокурор дълго оставаше неразбрана от обществото. Задкулисното преодоляване на основни звена на прокуратурата и съда нямаше по какъв начин да се реализира до момента в който към тези институции е ориентирано публичното внимание, по тази причина всевъзможен опит да се ангажира общественото пространство с проблемите на правораздаването биваше показано като борба за власт сред разнообразни лобита вън и вътре в системата.

Докато през лятото на м.г. България се трансформира в първата страна в международната история, където политически митинг издигна главно искане за оставката на основния прокурор. Това беше явен знак, че правосъдната промяна е влезнала в дневния ред на обществото и в политическия дневен ред и от маргинална някак незабелязано се трансформирала в централна. Заслугата за това е поредната активност на извънпарламентарната съпротива (и в никакъв случай на парламентарната) и на част от неправителствения бранш, които през годините съумяха да обяснят какъв брой е значимо работещото правораздаване за демокрацията и просперитета на обществото.

Публиката обаче продължи да пита за съответните решения. Преди година и половина президентът Радев разгласи, че стартира съвещания за промени в главния закон и за правосъдна промяна, само че по този начин и не откри уместно време да показа план. Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията от предходната есен, с който Борисов се опита да отбие настояванията за неговата оставка, даже не си заслужава да се разяснява.

В този подтекст още в първия ден на новия парламент " Демократична България " подава пакет от законопроекти за правосъдна промяна и промяна в КПКОНПИ. Първият от тези планове е за смяна в Конституцията, който в действителност не е публично импортиран, тъй като няма нужните най-малко 60 подписа, а шансът да бъде придвижен в този парламент е незабележим и зависи от доста фактори. Сред другите оферти има такива, които могат бързо да бъдат осъществени, в случай че в действителност има единодушие в опозицията, като да вземем за пример унищожаване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, а има и такива, които не търпят отсрочване, тъй като диагностицират сериозна опасност за правата на жителите, като промяната на КПКОНПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР