Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви

...
Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България

Демографските проблеми са едни от най-тежките на модерна България, съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила по време на парламентарно обсъждане за демографските проблеми на страната.

По думите му това е несъмнено вярна констатация, която се споделя освен от народните представители.

Според вицепремиера е несериозно изказванието, че демографските проблеми се обуславят от ръководство в продължение на шест месеца. Те се образуват не с десетилетия, а с петдесетилетия, съобщи Симеонов, който не приема упреците, че настоящето ръководство на ГЕРБ и Обединени патриоти е довело до демографския проблем.

Валери Симеонов уточни, че за миналите шест месеца държавното управление е вложило съществени средства от бюджета и е подхванало значими ограничения по ангажиране на десетки хиляди безработни за обезпечаване на преквалификация.

Вицепремиерът означи, че въпросът с решаването на демографската рецесия не е елементарен и обикновен. Той не може директно да се обвърже с приходите на популацията, добави Валери Симеонов. Той даде образец с Унгария, където статистиката демонстрира, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до покачване на раждаемостта. Повишението на раждаемостта там е единствено с част от %. Мерките в Русия през последните 10 години също не са довели до изключително важен резултат, сподели Валери Симеонов. Той заключи, че наклонността за понижаване на популацията е присъща и за най-развитите страни.

По думите на вицепремиера по тази причина е мъчно да се направи обща работеща тактика за битка с демографската рецесия. Валери Симеонов означи, че държавното управление ще разчита и на помощта на Народното събрание, с цел да се преодолее наклонността за демографски срив, който по думите му, като се изключи че не е резултат единствено от шестте месеца на ръководството на ГЕРБ и Обединени патриоти, не стартира и с интервала на прехода. Ако през 1980 година естественият приръст е бил 3, 4 %, то през 1989 година той е 1,1 %, каквато наклонност има и за годините на прехода, аргументира се вицепремиерът.

Валери Симеонов съобщи, че въпросът с демографските проблеми е задоволително сериозен, с цел да бъде употребен политически. Вицепремиерът регистрира и другите ограничения, ориентирани към безработни, както със средства от националния бюджет, по този начин и по ОПРЧР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР