Демографската криза все по-остро засяга Гърция, като се очаква тази

...
Демографската криза все по-остро засяга Гърция, като се очаква тази
Коментари Харесай

През 2022 г. Гърция е регистрирала най-големия отрицателен естествен прираст от 1931 г. насам

Демографската рецесия все по-остро визира Гърция, като се чака тази година да бъде 12-ата подред, в която смъртните случаи ще надвишават ражданията, написа eKathimerini.com.

Експерти означават, че казусът се е изострил изключително мощно през последните години и главните аргументи са в няколко огромни рецесии – Коронавирус пандемията, климатичните промени с рискови естествени аномалии и световната инфлация.

Официалната статистика демонстрира, че през 2022 година е имало 77 100 раждания и 140 292 смъртни случая, което е най-голямата негативна разлика от 1931 година насам.

През първите 7 месеца на 2023 година е имало 41 389 раждания и 78 248 смъртни случая, регистрират оттова.

Някои ограничения за повишение на раждаемостта ще стартират през 2024 година, сочат желанията на гръцкото държавно управление – по-високи данъчни облекчения за тези с две или повече деца, дотации за изпращане на дребни деца в детски ясли, по-високи детски надбавки за държавните чиновници и субсидирани заеми за млади, които купуват жилище за първи път.

Общо 1 милиарда евро са отпуснати за дотации по заемите. Очаква се другите ограничения да костват на хазната над 1,7 милиарда евро годишно.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР