Деляна Лазарова е родена в Пловдив и едва 5-годишна избира

...
Деляна Лазарова е родена в Пловдив и едва 5-годишна избира
Коментари Харесай

Боби Лазаров и сестра му Деляна: Като деца се карахме кой епизод на „Междузвездни войни“ да гледаме


Деляна Лазарова е родена в Пловдив и едвам 5-годишна избира да върви на уроци по цигулка. Завършва Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Добрин Петков " и извоюва десетки оценки като цигуларка. Продължава образованието си в Съединени американски щати, където с изключение на цигулка специализира и оркестрово диригентство, а университетът на щата Индиана я удостоява със специфична стипендия за художествени достижения.

Деляна е победител в Международния диригентски конкурс през 2019 година, печели оценки на музикалния фестивал в Аспен и фестивала Кабрийо, Калифорния, две поредни години. Избрана е измежду 220 претенденти за присъединяване в влиятелния конкурс " Ла Маестра " в Париж. През 2020 година Деляна победи в интернационалния конкурс за млади диригенти " Хале " в Манчестър. Тя е основен диригент на един от най-старите британски симфонични оркестри и управлява Младежкия оркестър " Хале ". Работи с Националния оркестър на Франция и Унгария, записва за радио Би Би Си.

В първото си взаимно изявление Деляна и брат й Боби Лазаров приказваха за детството си и за идния диригентски дебют на младата музикантка в България.

„ Майка е пианистка и тя бе повода да стартира уроците по цигулка. В началото мислех, че ще е елементарно, само че падна огромно скърцане, а и кучето пригласяше. Аз съм с 10 години по-малка от Боби и той се грижеше за мен. Правеше ми апетитен обяд, след което спорихме кой епизод на „ Междузвездни войни “ да гледаме “, показа Деляна, която към този момент е дирижирала музиката на Джон Уилямс към фамозната поредност.

Двамата са единомислещи, че като деца Деляна е била по-палавата. Заради многото си задължения в последно време тя съумява да прекарва в родния Пловдив едвам 5-6 дни годишно.

На 1 април тя ще направи в зала „ България “ своя диригентски дебют у нас. С оркестъра на БНР ще изпълнят концерт за виолончело от Елгар, симфонична поема от Големинов и „ Жар птица “ на Стравински.

„ Единствено не съумях да откажа Боби от цигарите “, пошегува се Деляна, а брат й добави „ Не пия, тъй че все би трябвало да имам някакъв недостатък “.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР