Деляна Иванова, Росен Карадимов. Колаж: КапиталМинистърът на иновациите и растежа

...
Деляна Иванова, Росен Карадимов. Колаж: КапиталМинистърът на иновациите и растежа
Коментари Харесай

Росен Карадимов и Деляна Иванова влязоха в надзора на ББР

Деляна Иванова, Росен Карадимов. Колаж: " Капитал "
Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, в качеството си на едноличен притежател на капитала на Българска банка за развиване ЕАД (ББР ЕАД), подписа през днешния ден назначението на доцент доктор Росен Карадимов и Деляна Иванова като нови членове на Надзорния съвет на ББР, оповестиха от министерството.

С днешното решение Надзорният съвет на Банката се усилва от трима на петима членове, като това не натоварва финансово ББР.
От Министерството на нововъведенията и растежа напомнят, че на 23 септември министър Пулев понижи възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на ББР на 2000 лева, при наследени от неговия предходник хонорари от до 10 000 лева на човек на месец. Така месечната сума за хонорари на всички петима членове на Народно събрание след увеличението на състава на органа ще е в пъти по-малко от възнагражденията на тримата, преди измененията, направени от министър Пулев. Тези равнища на заплати са близки до пазарните в сходните структури на комерсиалните банки в страната.
Приоритетна задача, предоставена от министъра на новите членове на Надзорния съвет, е разработване и осъществяване на правни, надзорни, контролни и организационни механизми, които да подсигуряват, че Банката ще следва само и единствено политики, които реализират задачите й, заложени в член 2, т.1-т.5 на Закона за ББР, се споделя още в известието.

Днешното решение за попълване на състава на Народно събрание на ББР АД е в осъществяване на оповестеното по-рано от министър Пулев желание да укрепи успеваемостта на работата на Надзорния съвет, като приключи порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР процедура Надзорният съвет на Банката да дублира функционалностите на Управителния й съвет.
Съгласно член 242, алинея 1 Търговски закон и член 50, алинея 4 от Устава на ББР, Надзорният съвет не може да взе участие в ръководството на банката.
С днешното решение едноличният притежател на капитала разпорежда на Управителния съвет неотложно да уведоми Българска народна банка по реда на член 71, алинея 1, т. 1 от Закона за кредитните институции и да съобщи за регистриране в Търговския указател и регистъра на ЮЛНЦ, назначението на новите членове на Надзорния съвет на Банката.
Кои са новоназначните
Доц. доктор Росен Карадимов е определен за член на Народно събрание на ББР след авансово утвърждение от Българска народна банка, по реда на чл.11, ал.3 от Закона за кредитните институции и при осъществяване на спомагателните условия на член 5, алинея 1, т. 5 от Наредба № 20 от 2019 година на Българска народна банка за условията към членовете на управителния и контролния орган на кредитна институция, както и за оценка на тяхната склонност и на лицата, заемащи основни позиции. Той е определен за член на Народно събрание на ББР като самостоятелен член, по смисъла на напътствията на ЕЦБ за диверсификация и в осъществяване на условието на чл.10а от Закона за кредитните институции.
 
06 Ное 202219205 Ное 202225604 Ное 202234903 Ное 202244402 Ное 202222001 Ное 2022310КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022126419 Окт 202269321 Окт 2022131024 Sep 20222478
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР