“Делтата е толкова важна, че ние решихме да съкратим научната

...
“Делтата е толкова важна, че ние решихме да съкратим научната
Коментари Харесай

Напред – към делтата! Марсоходът Пърсъвиърънс започна дългоочакваното си пътешествие!

“Делтата е толкоз значима, че ние взехме решение да съкратим научната активност и да се фокусираме върху напредването, с цел да пристигнем колкото се може по-бързо ”, оповестява ученият Кен Фарли и участник в мисията. “Ще снимаме много изображения на делтата по време на това странствуване. Колкото повече наближаваме, толкоз по-забележителни ще са тези фотоси ”.

Фотографиите ще са значими за откривателите, защото на тяхната база ще се сортират скалите, които ще бъдат проучени в детайли от инструментите, инсталирани към роботизираната ръка на “Пърсъвиърънс ”. Ръководството на експедицията ще би трябвало да се спре и на подобаващ маршрут за изкачването на делтата, която е висока 40 метра. 

Но първо марсоходът би трябвало да стигне до такава степен. Пътят няма да е лек, защото е посипан с пясъчни клопки, кратери и остри скали. За тази цел екипът разчита на изкуствен интелект, който е най-хубавият спрямо този, употребен при предишни задачи.

“Процесите за независимо придвижване се изпълняваха в продължение на няколко минути на остарелия марсоход “Опортюнити ”, само че при “Пърсъвиърънс ” те се извършват за по-малко от секунда ”, оповестява Марк Меймън от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. “Понеже самостоятелното напредване е по-бързо, през днешния ден може да прекосим по-голямо разстояние, а не както когато хората участваха в програмирането на всеки ход ”.

Изкуственият разсъдък се назовава “АвтоНав ”. Ето по какъв начин работи той – преди “Пърсъвиърънс ” да се придвижи, специфичен експертен екип написва командите. Тези команди се изпращат към “Пърсъвиърънс ” чрез системата от антени Deep Space Network. След това марсоходът изпраща данни от Червената планета, които удостоверяват до каква степен е стигнал. За осъществяването на някои задания минават дни. 

“Пърсъвиърънс ” разполага с по-мощен хардуер в съпоставяне със своите прародители. Камерите му са по-бързи. Освен това притежава спомагателен компютър, който е профилиран в обработката на изображения за напредването и не се занимава с нищо друго.

“При предходните марсоходи самостоятелното напредване ни бавеше, защото всичките данни се обработваха от един-единствен компютър. Този спомагателен компютър е влудяващо по-бърз спрямо това, което имахме преди, и самият факт, че бива употребен единствено за напредването значи, че не би трябвало да делиш ресурсите му със 100 и недостатък други неща ”, твърди Меймън.

Друга разлика сред “Пърсъвиърънс ” и предходните марсоходи се състои в пространствените му усещания. Навигационната стратегия на по-стария и към момента работещ марсоход “Кюриосити ” го държи безусловно в “безопасен балон ” с широчина 5 метра. Например в случай че “Кюриосити ” забележи две скали, които са на разстояние 4.5 метра, марсоходът просто стопира или прави необятна обиколка към тях. При “Пърсъвиърънс ” това не е по този начин – има виртуална кутия за всяко от шестте му колелета. Така марсоходът може да прави по-сложни маневри за отбягване на трудностите.

“Сега просто може да кривнем или да прекосим през тези скали, които преди време не смеехме дори да ги доближим ”, споделя Меймън.

Пожелаваме триумф на екипа. Делтата на Йезеро чака – а там евентуално са отговорите дали на Марс е имало живот! 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР