Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по

...
Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по
Коментари Харесай

КС: Конституцията не е нарушена при приемането на бюджета

Делото против един от текстовете в закона беше формирано по искане на 66 депутати от Българска социалистическа партия, които твърдяха, че наредбата е гласувана три пъти - в прорез с Конституцията, която планува, че законите се одобряват на две четения. Според конституционните съдии обаче това не е по този начин.

Ставаше дума за член 6, aл. 1, paздeл II, т. 1.2. „ Субсидии и други настоящи прехвърляния “, който се отнася до бюджета на Министерския съвет.

Проектът, импортиран от финансовия министър Владислав Горанов, предвиждаше по това перо да бъдат планувани 5 млн. лева, а депутатът от Българска социалистическа партия Васил Антов предложи сумата е да е 6,13 млн. лева Идеята му беше тези 1,13 млн. лева от горната страна да бъдат дадени за xpaм-пaмeтниĸa „ Cв. Aлeĸcaндъp Heвcĸи “ и зa мaнacтиpa „ Cв.Гeopги Зoгpaф “ нa Aтoн, напомня "Лекс “.

Второто четене на въпросния текст в Народното събрание стартира на 29 ноември 2017 година Тогава болшинството (90 „ за “, 28 „ срещу “, 61 „ въздържал се “) одобри предлагането на Антонов. Последва прегласуване, при което то беше утвърдено даже с още по-голямо болшинство – 101 „ за “, 32 срещу “ и 68 „ въздържал се “.

Тогава, каквато е практиката на гласоподаване, беше подложен целият член 6 от закона за бюджета за 2018 година, с инкорпорираното в него предложение на Антонов за 1,13 млн. лева, които да отидат за „ Невски “ и Зографския манастир, само че то не събра болшинство. Последва искане за прегласуване, само че по предложение на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) то беше отсрочено за идващия ден.

На 30 ноември целият член 6, с отразеното в него предложение на Антонов, още веднъж не събра задоволително гласове. А при последвалото гласоподаване беше утвърден бюджетът на Министерски съвет, по този начин както е препоръчан от финансовия министър.

Според Българска социалистическа партия това значи, че на процедура съответната наредба от закона за бюджета за 2018 година, касаеща сумата за дотации и настоящи прехвърляния на Министерски съвет, е гласувана три пъти.

Конституционен съд не приема това виждане, само че какви са причините му ще стане ясно по-късно, когато бъде оповестено решението.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР