Делото е насочено към законодателни райони на Уисконсин, наподобяващи швейцарско сирене

...
МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Ако представителят на щата Уисконсин Джими
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (AP) — Ако представителят на щата Уисконсин Джими Андерсън иска да посети жителите на някои от северните квартали, които представлява, той първо трябва да напусне собствения си район — два пъти.

От дома си във Фичбърг в предградието Медисън, Андерсън трябва да излезе от своя 47-ми район на събранието, да премине през 77-ми район, да влезе отново в 47-ми район, след което да се насочи на север през 48-ми район, за да достигне най-накрая група от домове назначен като отдалечен аванпост към неговия район.

Необичайно? да Неудобно? Да.

Противоконституционен? Може би.

Въпреки че Конституцията на Уисконсин изисква законодателните окръзи „да се състоят от съседна територия“, много от тях все пак съдържат части от земя, които всъщност не са свързани. Получената карта изглежда малко като швейцарско сирене, където някои райони са осеяни с малки квартални дупки, присвоени на различни представители.

Национално специфичната практика на Уисконсин на обособени райони е цитирана като едно от няколкото предполагаеми нарушения в скорошен съдебен процес стремейки се да премахнат сегашните райони на събранието и сената и да ги заменят преди изборите през 2024 г.

Подобно на подобни случаи в щати, вариращи от Северна Каролина до Юта, делото в Уисконсин също твърди, че партизанското манипулиране е незаконно според гаранцията на конституцията на щата на равна защита и свобода на словото.

Въпреки че подобни твърдения имат смесени резултати в национален мащаб, демократите се надяват, че новото либерално мнозинство във Върховния съд на Уисконсин ще отхвърли категорично измамите, които дадоха на републиканците едностранчиво законодателно мнозинство.

Но оспорването на несъседните райони може да даде на съдиите начин да решат случая, без изобщо да се занимават с това дали партийното манипулиране е незаконно.

„Възможно е това да даде на съда напълно неутрална основа за решавайки, че картите не са добри,” каза Кенет Р. Майер, професор по политически науки от Университета на Уисконсин-Медисън.

Асамблейските райони на Уисконсин се нареждат сред най-наклонените национално, като републиканците рутинно печелят много повече места, отколкото биха може да се очаква въз основа на техния среден дял от гласовете, според анализ на Associated Press. В други щати, като Невада, демократите пожънаха непропорционално предимство от преразпределението.

Повечето щати се ръководят от най-малко четири традиционни принципа за преоформяне на щатските законодателни окръзи след всяко преброяване на десет години. Те включват области с почти еднакво население, компактни и съседни и следващи границите на градове и окръзи. „Съседни“ обикновено означава, че всички части на област са свързани, с някои логични изключения за островите.

В някои щати създателите на карти са проявили креативност, като използват тесни ивици от пътища или реки, за да свържат иначе различни части от област. Но малцина са стигнали толкова далеч, колкото Уисконсин, като третират съседните като свободен синоним на „наблизо“.

Обособените райони на Уисконсин са „изключително странни“, каза Джъстин Левит, професор в юридическия факултет на университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис, който създаде уебсайта All About Redistricting.

Законодателният окръг на Андерсън, например, включва повече от дузина отдалечени територии, разпръснати около района на Медисън, които са отделени от основната част на окръга във Фичбърг, Макфарланд и Монона. Това прави проучването от врата на врата особено предизвикателство за Андерсън, който използва инвалидна количка, която трябва многократно да се товари и разтоварва от микробус.

Ситуацията е объркваща и за неговите отдалечени избиратели, чиито съседи са представлявани от някого друго, каза Андерсън.

„Просто не е в полза на хората, които живеят в тези малки мехурчета, да нямат същия вид общностна сплотеност и интереси, които да бъдат представени“, каза той.

< p>Габриел Йънг, на 46 години, живее на един от „сухоземните острови“, които Андерсън представлява. Но докато не се свърже с нея от адвокати, завеждащи делото за пренасочване, Йънг каза, че няма представа, че Андерсън трябва да пътува през друг район, за да води кампания в своя квартал. Йънг се съгласи да служи като ищец в делото, в което се твърди, че прекъснатите райони нарушават конституцията на щата.

„Можех да прекарам остатъка от живота си тук, без да осъзнавам, че се случва, но това не означава добре е", каза тя. „Това е нелепо.“

Наред с други неща, делото цитира дело от 1892 г., в което Върховният съд на Уисконсин заявява, че районите „не могат да бъдат съставени от две или повече части от обособена територия“. И все пак практиката се разпространи с течение на времето, като 55 от 99-те района на събранието и 21 от 33-те района на Сената сега се състоят от несвързани части, според делото.

„Ясно е, че в някакъв момент нещата някак си тръгнаха накриво,” каза Марк Габер, старши директор на redistricting в Campaign Legal Center, базирана във Вашингтон, D.C. група, която помогна за завеждането на делото.

„Изглежда ми доста ясно, че трябва да наложите думите както са написани,” добави Габер.

Това не винаги е било така.

През 1992 г. федерален съдебен състав, разглеждащ дело за пренасочване на Уисконсин, по същество одобри обособените законодателни окръзи. Воденият от демократите законодателен орган и републиканският губернатор не успяха да се споразумеят за нови области след преброяването от 1990 г. Съдът беше оставен да избере измежду различни планове, представени от партиите. Републиканските планове предлагаха области с буквална съседство, но съдиите избраха демократичен подход, който не.

Федералните съдии казаха, че законодателните окръзи, съдържащи несвързани „острови“ земя, са подобни на градове, на които е било законно разрешено да анексират несвързани зони.

„Тъй като разстоянието между гр. и островът е малък, ние не смятаме, че неуспехът на законодателния план за постигане на буквално съседство е сериозен недостатък“, пишат съдиите през 1992 г.

Политическите роли се разменят 30 години по-късно. Републиканците, които сега контролират Законодателната власт, предложиха карти на Асамблеята и Сената с несвързани области, които Върховният съд на Уисконсин прие миналата година. Демократите, които контролират кабинета на губернатора, подкрепят правното предизвикателство.

„Окръзите са конституционни, защото са законово съседни“, каза председателят на републиканското събрание Робин Вос в изявление за Асошиейтед прес, намеквайки за предишен съд Той отказа по-нататъшен коментар.

Въпреки че изискванията за съседство имат дълга национална история на преразпределяне, те не винаги са били изрично дефинирани, като по този начин оставят място за тълкуване, каза Мика Алтман, изследовател в Масачузетския институт Технология, чиято специалност включва пренасочване.

Критерии като съседни и компактни области трябва да бъдат балансирани с други принципи, като разпределение на населението по равно и не разделяне на общини и окръзи между области, каза той.

< p>„Завъртането на едното копче на системата ви кара да намалите другото копче поне малко“, каза Алтман.

В случая с района на Андерсън, изключените секции вероятно не са направили голяма разлика в партизанския състав на своите избиратели. Андерсън е демократ, както и мнозинството от избирателите в района на Медисън.

Но експертите по пренасочване казват, че все още има потенциал политиците да фалшифицират картата в своя полза, като начертаят отдалечени участъци от райони.

„Когато позволите на създателите на карти да начертаят области, които не са съседни, вие им давате още по-голяма гъвкавост да извършват злоупотреби“, каза Левит.

___

Lieb съобщи от Джеферсън Сити , Мисури.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР