Дело за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, което е

...
Дело за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост, което е
Коментари Харесай

Дело за хулиганство продължи близо 10 години

Дело за безчинство, отличаващо се с изключителна смелост, което е траяло 9 години, 10 месеца и 25 дни, откри Инспекторатът към Висш съдебен съвет при осъществени в интервала 1 април – 30 юни 2018 година инспекции на 125 заявки от жители за постепенно правораздаване. Производството е измежду основателните 35 заявки по наказателни каузи, оповестиха от Инспектората към Висшия правосъден съвет.
Производството е формирано за закононарушение по член 325, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс (НК) против двама мъже по тази причина, че през февруари 2008 година в заведение за бързо хранене в центъра на София са направили непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото – блъскали вратата на заведението, заканвали се на клиенти. Деянието по своето наличие се отличава с изключителна смелост – отправили обидни думи и псувни към двамата служители на реда, пристигнали на място след сигнал за зародил скандал.
Наказателното произвеждане е почнало през април 2008 година, когато е формирано досъдебно произвеждане, и е завършило през февруари 2018 година, когато с решение въззивният съд (Софийски градски съд) е удостоверил оправдателната присъда на единия от двамата подсъдими, постановена от първоинстанционния съд (Софийски областен съд). Този обвиняем е подал заявление за нарушение на правото му на разглеждане и решение на делото в рационален период. Другият обвиняем е постигнал съглашение с прокуратурата, което съдът е одобрил през март 2012 година и по отношение на него производството по делото е прекъснато.
Досъдебното произвеждане е траяло 4 години, 2 месеца и 9 дни. Прекомерната му дълготрайност се дължи на неефективно, неритмично и недобре проведено следствие. През нескончаем интервал са извършени стеснен брой дейности по следствието и не са събирани задоволително доказателства за определяне на фактическата конюнктура и за откриване на обективната истина.
Разследващият служител на реда не е изпълнявал дадените от прокурора инструкции. Наблюдаващият прокурор не е употребявал пълномощията си да реализира непрекъснат контрол за законосъобразното и навреме осъществяване и довеждане докрай на следствието и самичък не е спазвал законоустановените периоди. Допуснатото безучастие от проверяващия служител на реда и прокурора е довело до увеличение на общата дълготрайност на наказателното произвеждане.
Три пъти първоинстанционният съд е прекратявал производството и е прибирал делото на прокуратурата поради позволени основни нарушавания на процесуалните правила. Последният път е поради противоречие сред диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт - в диспозитива е било посочено, че обидните думи, които обвиненият е отправил към служителите на реда, са „ боклуци”, а в обстоятелствената част - „ смотаняци”.
В резултат на държанието на проверяващите органи и прокурора общата дълготрайност на наказателното произвеждане се е нараснала с към 3 години и 2 месеца.
Съдебното произвеждане по делото е траяло общо 5 години, 8 месеца и 16 дни. То е било обсъждано 4 пъти от първоинстанционния съд (СРС) и веднъж от въззивния съд (СГС).
Второто разглеждане на делото от първоинстанционния съд е траяло 2 години, 11 месеца и 9 дни. По делото е извършено едно правосъдно съвещание, планувано от съдията-докладчик за разглеждане 5 месеца след образуването му - в нарушаване на член 252, алинея 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (действащата тогава редакция).
В това правосъдно съвещание съдът е одобрил реализирано сред прокурора и един от подсъдимите съглашение, прекратил е производството по делото по отношение на него, отвел се е от разглеждане на делото по отношение на другия обвиняем и е разпоредил то да се рапортува на ръководителя на отделението за установяване на нов съдия-докладчик.
Близо две години по-късно, при инспекция за списък на делата на правосъдния състав, е открито, че делото не е докладвано от деловодителя на състава. Неизпълнението от страна на деловодителя на състава на разпореждането на съдията-докладчик делото да се рапортува на ръководителя на отделението за установяване на нов съдия-докладчик е довело до увеличение на общата дълготрайност на наказателното произвеждане с към 2 години.
Определеният нов съдия-докладчик с предписание е прекратил производството по делото заради позволени основни процесуални нарушавания - противоречие сред диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт. Съобщенията за разпореждането са изпратени със закъснение от 2 месеца. Всички тези условия са довели до увеличение на общата дълготрайност на наказателното произвеждане общо с 2 години и 5 месеца.
Последното, четвърто разглеждане на делото от първоинстанционния съд, е траяло 2 години и 8 дни. По делото са планувани 10 правосъдни съвещания, отлагани заради отсъствие на очевидци. Съдът е налагал дисциплиниращи ограничения – санкции на неявили се постоянно призовани очевидци. До увеличение на общата дълготрайност на производството с към 5 месеца се е стигнало заради отсрочване на 5 следващи съвещания заради отсъствие на един от очевидците. Съдията-докладчик е разпоредил да бъдат изискани идентични информации от разнообразни институции за определяне на настоящия му адрес, само че не е подхванал всички вероятни дейности за определяне на адреса за приканване на очевидеца, показанията на който е приел за извънредно значими за откриване на обективната истина.
Отчетът на Инспектората към Висш съдебен съвет за откритите нарушавания на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период по глава Трета „ а” от Закон за съдебната власт (нарушение на член 6 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи) за интервала 1 април – 30 юни 2018 година може да се прочете на интернет страницата на ИВСС - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР