Делегация от високопоставени представители на китайското МВнР посети България по

...
Делегация от високопоставени представители на китайското МВнР посети България по
Коментари Харесай

Сътрудничеството между Китай и ЦИЕ е като прозорец, който се отваря все по-широко

Делегация от високопоставени представители на китайското Министерство на външните работи посети България във връзка 10-годишнината от стартирането на Механизма за съдействие сред Китай и ЦИЕ

„ Проведените в София срещи и диалози са насочна точка за по-нататъшното прагматично задълбочаване и стимулиране на връзките, както сред нашите две страни, по този начин и в границите на Механизма, сподели за КМГ ръководителят на делегацията Н.Пр. Дзян Ю.  Тя изясни, че България е една от спирките по време на обиколката й в няколко  държави от Централна и Източна Европа, измежду които Чехия, Словакия, Унгария и други.

Н.Пр Дзян Ю даде висока оценка и изрази удовлетворение от извършените срещи във всички, посетени от делегацията страни, които са изразили предпочитание за задълбочаване на практическото съдействието и съгласие в границите на Механизма. 

Китайският почитан представител  уточни няколко съществени цели, които има  визитата на ръководената от нея делегация в България и в другите страни от ЦИЕ. Сред тях са разпространение политиката на Китай за съдействие в границите на Механизма, както и комуникиране на съответни нови хрумвания с представители  на разнообразни институции по тематиките за бъдещото съдействие и съгласие, в подтекста на  Механизма.

Дзян Ю показа и мнението си от диалозите в българската столица, като акцентира, че е изключително признателна за проявеното гостолюбие и изразената от българските институции политика  за партньорство и положителни взаимоотношения с Китай в разнообразни области.

„ По време на срещата ни със Секретаря по външна политика на българския президент Румен Радев,  бе изразено и доказано мнението на българския държавен глава, че отдава огромно значение на развиването на връзките сред двете страни, както и изразената от него позиция, че България постоянно се е придържала към правилото за „ един Китай ”, споделя  представителят на китайския министър на външните работи.

В обособена среща с Председателя на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова, китайският посланик сподели уважението и високата оценка, които отдава за ролята на медиите в стимулиране на съдействието сред страните.

По време на срещата  Снежана Тодорова срещна гостенката с отличните връзки, които журналистическата организация има с Общокитайската Асоциация на публицистите, още от 1986 г, до в този момент. „ Редовният продан на журналистически  делегации сред двете страни, както и присъединяване в разнообразни начинания във всяка от страните, в това число и на срещите по мегапроекта „ Един пояс, веднъж ”, са ослепителен образец за положително съдействие сред медии ”, акцентира Снежана Тодорова и добави, че Съюз на българските журналисти постоянно е отворена за реализирането на нови хрумвания и начинания с китайски сътрудници. Тя добави, че „... КНР е направила доста за мирното развиване на света, Китай е мотор на световната стопанска система и ние в действителност желаеме да реализираме взаимно-изгодно съдействие сред медиите на двете страни ”.

От своя страна Н.Пр. Дзян Ю благодари на ръководителя на Съюз на българските журналисти за положителното досегашно партньорство и предложи няколко нови хрумвания за бъдещо съдействие.  Според нея е доста значимо да се подтикват медиите от двете страни за повишение знанията и информираността на обществеността на страните в другите области на живота и че, Китай приветства визитата на повече български публицисти  по разнообразни мотиви.

Н.Пр. Дзян Ю даде образец с Радио Китай /КМГ/, която се  превърна в една от най-големите медии в света, и в която работят доста млади и надарени хора, които приказват съвършено български език. В тази връзка тя предложи да се обмислят някои благоприятни условия за взаимни стратегии със Съюз на българските журналисти, като да вземем за пример профилирана графа под надпис „ Очарованието на Китай ” в уеб страницата на съюза, изработването на взаимни документални филми за всяка от страните, показване на известни персони от всяка страна, и други взаимни форми на партньорство.

„ Няколко китайски града като да вземем за пример Пекин, Шанхай, Нинбо и други, са доста известни с годишното осъществяване на разнообразни интернационалните изложби, по време на които се демонстрират разнообразни артикули от страните в Централна и Източна Европа, вземат участие доста бизнесмени и предприемачи от тези страни.  Добре е да участват и повече журналисти  от България,  за да могат по-късно да срещнат българските производители и експортьори с опциите за присъединяване в тези изложби и за основаването на  нови бизнес-контакти сред Китай, България и други страни от ЦИЕ ”, разяснява високопоставената китайска гостенка.

Тъй като през актуалната година се отбелязва 10-ата годишнина от определяне на съдействието сред Китай и ЦИЕ, посредством поддръжката на този Механизъм известността на страните от ЦИЕ се покачва доста. В тази връзка специфичният представител на външния министър на Китай за Механизма за съдействие, показа и някои съответни резултати, реализирани през последните години в търговията сред страните от ЦИЕ и  Китай.

 „ През последните години комерсиалните връзки набъбнаха с 1.4%, изключително осезателно е това  при вноса на аграрни артикули от ЦИЕ  към Китай, което бележи нарастване със 150%, непрестанно пораства и броят на китайските туристи, които посещават страните от Централна и Източна Европа – техния брой  се е нараснал съвсем четири пъти.  Преди епидемията от COVID-19 те са били над два милиона, и съм уверена, че когато пандемията намалее, те ще се усилят фрапантно ”,  каза Дзян Ю. Тя акцентира още, че  извършените в София в този момент срещи са отправната точка за бъдещите   контакти и нови начинания, които ще дадат подтик на развиването на партньорството сред Китай и  България.

Китайската делегация организира и срещи с сътрудници от Министерството на външните работи на България,       както и с Председателя на Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов. По време на всички диалози участниците бяха единомислещи, че взаимното доверие постоянно е било значима основа за развиване на двустранните и многостранни връзки, както сред България и Китай, по този начин и в подтекста на продължение положителното съдействие в границите на Механизма.

 „ Нашето съдействие с България и с другите страни от ЦИЕ е като  прозорец, който се отваря все по-широко, през миналите 10 години то е било постоянно сполучливо в разнообразни области, и в бъдеще би трябвало да се задълбочава. Можем да създадем доста неща, както на двустранна основа, по този начин и в границите на съдействието сред страните от ЦИЕ и Китай ” сподели за КМГ Н.Пр.Дзян Ю в края на визитата си в българската столица.

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР