Делегация от Върховната одитна институция (ВОИ) на Индия, водена от

...
Делегация от Върховната одитна институция (ВОИ) на Индия, водена от
Коментари Харесай

Сметните палати на България и Индия ще си сътрудничат в сферата на одитите на изпълнението и анализа

Делегация от Върховната одитна институция (ВОИ) на Индия, водена от господин Шри Гириш Чандра Мурму, Контрольор и Генерален инспектор на Индия, е на посещаване в българската Сметна палата.


Официална среща сред управлението на Сметната палата и делегацията от ВОИ на Индия се състоя през днешния ден в одитната институция. В срещата взеха присъединяване от българска страна Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща пълномощията на ръководител на Сметната палата, Тошко Тодоров, заместител – ръководител на Сметната палата, Емил Евлогиев и проф. Георги Иванов - членове на Сметната палата, Тома Дончев - шеф на дирекция „ Развитие на одитната активност “, Надежда Николова - шеф на отдел в одитна дирекция „ Одити на осъществяването “, и Енита Еникова - шеф на дирекция „ Връзки с обществеността, интернационална активност и протокол “.

 

От страна на ВОИ на Индия участваха Шри Гириш Чандра Мурму - Контрольор и Генерален инспектор на ВОИ на Индия, Гийта Менон – Допълнителен заместник-контрольор и Генерален инспектор на ВОИ на Индия, Н. Пр. Санджай Рана - ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Индия в България, и Гаурав Кумар - шеф „ Международна активност “.


Посещението Ви е знаково за нас поради изключителния принос на Върховната одитна институция на Индия към професионалната ни общественост и към българската Сметна палата в частност, се обърна към гостите госпожа Грънчарова. Тя благодари за оказаната помощ посредством Индийската стратегия за техническо и икономическо съдействие (Indian Technical and Economic Cooperation - ITEC), посредством която доста български инспектори минаха редица образования, свързани с одита като цяло и в частност с одита на осъществяване.

 

Г-жа Грънчарова посочи и персонално приноса на господин Мурму и на ВОИ на Индия като член на управителния съвет на ИНТОСАЙ и ръководител на Комитета за шерване на познания на ИНТОСАЙ за развиването на външния одит в обществения бранш и разпространяването на положителни одитни практики.


ВОИ на Индия поддържа задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации и е наясно с огромната отговорност, която носят одитните институции за реализирането им. За индийската ВОИ е чест да споделя опита си с одитните институции на други страни, в това число и България, съобщи господин Мурму. Той оцени високо присъединяване на българската ВОИ в структурите на интернационалната професионална организация ИНТОСАЙ.


Г-жа Грънчарова посочи две съществени тематики, в които българската Сметна палата вижда капацитет и нужда от взаимоотношение - разбор на данни и одит на осъществяването. Тя посочи също, че българската ВОИ работи интензивно от тази година и по внедряването на ИТ одита като дългоспрочен план на българската ВОИ, като ще бъдат нужни профилирани образования по съответни аспекти по него.

 

Г-жа Грънчарова уточни още, че българската ВОИ прави оценка високо потенциала на индийската одитна институция в тази област, освен като началник на Работната група на ИНТОСАЙ по ИТ одит, само че и като благоприятни условия на Международния център за осведомителни системи и одит.


Г-н Дончев добави, че сега потреблението на разбора на данни от българската Сметна палата се реализира най-вече във финансовите одити посредством профилирани софтуери - за систематизирано консолидиране на данни на огромни обществени организации, за идентифициране на необикновени записи и транзакции и за статистически извадки. Той посочи, че българската ВОИ има предпочитание да употребява DATA разбора и в стратегическото и годишно обмисляне на одитната активност, при съответни одити и при обобщаване на годишните резултати от активността.


Г-жа Николова показа развиването на одитите на осъществяването от 2002 година до момента. Тя акцентира, че през годините са полагани съществени старания за рационализиране на методологията и развиване на административния потенциал посредством съдействие и обмяна на опит с други ВОИ, само че към момента този потенциал е непълен. По тази причина ще разчитаме на ВОИ на Индия за шерване на положителни практики.


Според господин Мурму с изключение на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, към Върховните одитни институции има провокации и в още две области – изменението на климата и одитите на дейностите, свързани с климатичните промени, както и световната финансова непоклатимост. Новите технологии могат да бъдат употребявани в тези области, както и в одитите на осъществяване и годишното им обмисляне.


Г-жа Горица Грънчарова – Кожарева и Шри Гириш Чандра Мурму подписаха съглашение за съдействие сред двете ВОИ. Основните посоки на взаимоотношение ще бъдат обмяна на опит и информация в региона на одита на осъществяването и анализът на данни; разискване на новости, провокации и положителни практики във външния одит, обмяна на методологични разработки и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР