Делът на пушачите в световен мащаб намалява, но техният брой

...
Делът на пушачите в световен мащаб намалява, но техният брой
Коментари Харесай

Намаляват ли бездимните тютюневи изделия риска за здравето?

Делът на пушачите в международен мащаб понижава, само че техният брой се усилва. Обърка ли ви това изречение? Казано с по-прости думи, от ден на ден хора отхвърлят цигарите, само че защото популацията нараства, общият брой на пушачите не се трансформира изключително. Даже в противен случай, към 2019 година 1 милиард души по света пушат и се чака през 2025 година броят им да нарасне до 1.1 милиарда.

Тази наклонност демонстрира, че макар предварителната защита и все по-сериозните ограничавания върху използването на тютюневи произведения, тютюнопушенето остава неизменима част от всекидневието на хората - най-малко в близкото бъдеще, а с него и следствията, до които води.

Данните на Световната здравна организация демонстрират, че броят на смъртните случаи в резултат на тютюнопушене се усилват - от близо 5 милиона през 1990 година до над 6.35 милиона през 2016-а. Също по този начин има растеж и на броя на смъртните случаи поради пасивно пушене - 883 хиляди души по отношение на 848 хиляди преди 10 години.

Брой на смъртните случаи в света в резултат на интензивно пушене

 Снимка 383278

На този декор тютюневата промишленост излиза с опция, която хем да не лиши пушачите от навика им, хем да го направи по-малко нездравословен.

Става дума за така наречен " бездимни произведения ", които се продават в България от към година под марката IQOS. Компанията " Филип Морис Интернешънъл ", която ги създава, вижда в тях опция за хората, които не желаят да се откажат от пушенето, само че желаят да понижат риска за здравето си.

Възможно ли е пушене с по-малък рист за здравето?

Според доктор Жизел Бейкър, шеф по научните въпроси към " Филип Морис Интернешънъл ", - да. Тя го изяснява с една дума: горене. " Основният проблем при тютюнопушенето е горенето, а не никотинът ", споделя тя. " Според редица специалисти и самостоятелни изследвания, въпреки че никотинът води до пристрастяване и не е безрисков, той не е главен извършител на болесттите, свързани с пушенето ".

Горенето е химичен развой, който се получава на върха на димящата цигара, където температурата е над 800 градуса. При него се отделят над 6000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, 100 от които са потвърдено канцерогенни. Бездимните произведения съумяват да спрат процеса, като не разрешават на тютюна да доближи фаза на горене.

 доктор Жизел Бейкър, шеф по научните въпроси към
Източник:

доктор Жизел Бейкър, шеф по научните въпроси към "Филип Морис Интернешънъл "

Това става посредством нова технология, при която тютюнът се нагрява посредством пластинка, която се самоизключва при постигане на избрана температура. Така аерозолът (или парата), който се отделя при пушене, съдържа до 95% по-малко нездравословни и евентуално нездравословни субстанции по отношение на общоприета цигара. По думите на доктор Бейкър проучвания с мишки демонстрират, че прекосяването на бездимни артикули като IQOS води до съпоставими резултати като тези, следени при отвод от пушене.

Според специалиста да има един бездимен артикул триумф, би трябвало да дава отговор на два критерия - да има научно потвърден понижен риск и да удовлетворява условията на пушачите. Второто не би било допустимо без обезпечаването на задоволително количество никотин. Ето за какво IQOS дава на пушачите никотина, от който имат потребност, с цел да не му се постанова повече да протяга ръка към стандартните цигари.

По информация на " Филип Морис " в международен мащаб към този момент 5.5 милиона души употребяват бездимния артикул. Най-разпространен е той в Япония, където е маркиран спад в продажбите на цигари през 2017 година от 18,4% при неизменен брой пушачи. Това число дава отговор значително и на японците, решили да преминат на бездимни произведения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР