Делът на незаетите работни места в България през цялата 2018

...
Делът на незаетите работни места в България през цялата 2018
Коментари Харесай

Заетостта в България се оказа една от най-високите в ЕС, според Евростат

Делът на незаетите работни места в България през цялата 2018 година е намалявал, достигайки до едни от най-ниските стойности в целия Европейски Съюз в края на годината, демонстрират данни на Евростат, представени от в. " 24 часа ". За незаето работно място се счита всяко, за което работодателят е пуснал публикация, че търси чиновник, и са минали най-малко 3 месеца, без да е съумял да откри.
През първото тримесечие на 2018 година делът на свободните работни места у нас е бил 1%, само че незабавно по-късно пада на 0,9%, с цел да се задържи на същото равнище до последното тримесечие. Само в Гърция нещата стоят по-добре - 0,4% незаети работни места, а Ирландия, Испания и Португалия са на нашето ниво.
Според Национален статистически институт максимален дял на незаети работни места у нас към края на 2018 година е имало в опазването на здравето - 3%, следвано от държавното ръководство с 2,5%. В опазването на здравето броят на незаетите работни места в края на 2018 година е бил 4393, а в държавното ръководство - 2864. Много незаети места има и в преработващата промишленост- над 3000. Най-нисък е делът им в интервенциите с недвижими парцели - 0,3%, или 64 през последното тримесечие на 2018 година
Прави усещане, че процентът на незаетите работни места не зависи толкоз от междинното възнаграждение в съответния стопански бранш, още повече, че постоянно има и сезонни фактори. Например в IT бранша, където се получават най-високите заплати, броят на незаетите работни места през последното тримесечие на 2018 година е бил 497, а в хотелиерството и ресторантьорството, където се заплаща минимум, са били двойно повече - 928. Но като дял от всички работни места в съответния бранш те са съвсем равни - 0,6% в IT бранша и 0,9% в туризма.
Държавата с максимален дял незаети работни места в Европейски Съюз е Чехия с 6%. Средното за Европейски Съюз равнище е 2,3%, като в съпоставяне със същото тримесечие на предната година това е с 0,3% повече. Същото е ситуацията и в еврозоната.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР